Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet sa nej till budgetförslaget

Vänsterpartiet ställs till vissa delar utanför det rödgröna samarbetet.
Men partiet kunde inte acceptera och ställa sig bakom det rödgröna budgetförslaget
– För många viktiga saker skjuts på framtiden, säger Daniel Riazat (V), skolnämndens ordförande.

Annons

Vänsterpartiet har allt oftare valt att gå egna vägar i det rödgröna majoritetssamarbetet - både i stora och små frågor.

På torsdagen skickade partiet ut ett pressmeddelande där man hotade med att inte ställa sig bakom de rödgrönas reviderade budgetförslag vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde om tre veckor.

Så här skrev man: "Från Vänsterpartiets sida vill vi i långt högre grad prioritera välfärden och kan därför inte ställa oss bakom en budget som går stick i stäv med vad vi en gång varit överens om i det rödgröna samarbetet. Vi är öppna för fortsatt samarbete och står fast vid våra tidigare rödgröna överenskommelser och hoppas att S och MP är villiga att göra det också."

– Jag har inget mer att säga om det här just nu. Vi kommer inte att ge några övriga kommentarer, utan väljer att hänvisa till vårt pressmeddelande, säger Daniel Riazat.

Men har ni inte ett ansvar ut mot väljarkåren att ge utförligare svar på ert ställningstagande?

– Inte i det läget vi är nu. Det finns en mening med vårt pressmeddelande.

I pressmeddelandet pekar Vänsterpartiet på att det gjorts ändringar i budgetförslaget inför 2013 som partiet inte kan acceptera.

Dit hör ökade satsningar på Södra centrum/resecentrum, skid-VM 2015, små hoppbackar, bergbana med mera.

Vidare pekar man på att Falun inte är Oslo och att kostnaderna för skid-VM kommer att drabba skattebetalarna för lång tid framöver. Vänsterpartiet gick med på 80 miljoner i investeringar till skid-VM och den summan har passerats för länge sedan.

– Det finns saker i den nya budgeten som vi inte gillar. Vi har diskuterat och sett budgetförslaget, men kan inte acceptera det, säger Daniel Riazat.

Hur Vänsterpartiet kommer att agera i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige återstår att se.

Daniel Riazat vill inte säga något om partiet kommer att lägga ner sina röster, lägga fram ett eget budgetförslag eller stödja ett annat budgetförslag.

Men att det är främst skolfrågorna som orsakat slitningarna inom det rödgröna styret råder det ingen tvekan om.

I sitt pressmeddelande skriver Vänsterpartiet så här: "Nödvändiga investeringar i välfärden såsom en nybyggd grundskola i Hälsinggården, förskola i Slättaskogen, renovering av Bjursåsskolan och nyproduktion av omsorgsboenden trycks ut ur den tidigare överenskomna budgeten och skjuts på framtiden. Dessutom fortsätter nedmonteringen av gymnasieskolan som leder till fortsatt oro bland elever och personal".

– Alla vet var vi står i skolfrågorna, säger Daniel Riazat.

Kommer Vänsterpartiet att lämna det rödgröna samarbetet?

– Har inga kommentarer till det just nu. Det är ytterst en fråga för våra medlemmar.