Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet budget inget för "rikisar"

Vänsterpartiet skuggbudget skulle ge Dalarna drygt 1 500 kommunala jobb redan nästa år. Totalt 3 130 nya jobb i och med satsningar på bostäder och infrastruktur. Det hävdar partiets främsta företrädare i länet.
– Det här är ingen budget för "rikisar". Det här är en budget för det arbetande folket, säger dalariksdagsledamoten Lena Olsson (V).

Under fredagen presenterade vänsterns dalariksdagsledamot Lena Olsson och landstingsrådet Thomas Ylvén partiets förslag till statsbudget. Av den framgår det att en skattehöjning för dem som tjänar mer än 30 000 i månaden samt återställare av RUT och ROT, samt krogmomsen ska finansiera satsningar på välfärden och infrastrukturen.

– Vi fokuserar på jobben och på fler utbildningsplatser. I Dalarna har i augusti i år 1 431 personer varit arbetslösa i mer än två år. 2006 var samma siffra 533 personer. En ökning på 168 procent. Detta visar att regeringens jobbpolitik inte fungerar, säger Lena Olsson.

Vänsterpartiet vill därför satsa 19 miljarder i olika reformer. Bland annat för att skapa totalt 100 000 nya jobb, varav 30 000 inom den kommunala välfärdssektorn.

– För Dalarnas del skulle det betyda drygt en miljard mer till kommunerna för att satsa på fler anställda. Vi räknar med att det här skulle ge 1 559 nya jobb i den kommunala sektorn i Dalarna. Med de investeringar vi föreslår i byggsektorn och på infrastrukturen skulle det innebära 3 130 nya jobb i Dalarna, säger Lena Olsson.

Bland annat vill partiet vika 13 miljarder kronor för satsningar i byggsektorn, detta för att bland annat ge investeringsstöd, ombyggnadsstöd samt gynna upprustning av flerfamiljshus och välfärdens lokaler. Antalet utbildningsplatser ska också öka. Investeringar i järnvägen är också prioriterat. För Dalarnas del främst på Dalabanan, I Bergslagen och på Inlandsbanan.

– Vi är beredda att satsa fem miljarder mer än regeringen på järnvägar och kollektivtrafiken, säger Lena Olsson.

Det ska också kosta mindre att vara arbetslös.

– Ingen ska behöva betala mer än 100 kronor i medlemsavgift till a-kassan. Ersättningsnivåerna för arbetslösa ska också räknas upp. För en arbetslös metallare betyder vårt förslag 3 720 kronor mer i plånboken, säger Lena Olsson.

För att få utrymme för att finansiera alla reformer vill partiet även höja skatterna för förvärvsarbetande med löner över 30 000 kronor. Samt behålla bolagsskatten på 26,4 procent, återställa krogmomsen till tidigare nivå, samt slopa byggavdraget ROT efter nästa 2013 och hemtjänstavdraget RUT redan nästa år.

– För ett jämlikare samhälle. Sjuka och arbetslösa får skattesänkningar med vårt förslag. För de som tjänar under 30 000 i månaden föreslår vi heller inga skattehöjningar. För en ensamstående undersköterska med 24 000 i månaden med två barn skulle vårt förslag betyda 1 415 kronor mer i månaden, säger Lena Olsson.