Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern vill prata sextimmarsdag

Vänsterpartisten Leif Lindström vill få i gång en politisk diskussion efter SSAB:s senaste varsel. I förra veckan meddelade företaget att 200 personer kan få lämna verksamheten i Borlänge.
– Vi måste hitta en modell för att dela på de jobb som finns. Det börjar bli dags att de som vill höja pensionsåldern kliver fram.

Leif Lindström (V) pekar på att arbetslösheten ligger på åtta procent. Det talas om höjd pensionsålder och det talas om brist på arbetskraft när 40-talisterna går i pension.

Någon arbetskraftsbrist och behov av att höja pensionsåldern har Lindström inte sett till.

– Det börjar bli läge för de som förordar höjd pensionsålder och pratar om demografin och dess konsekvenser att kliva fram.

Han säger att Vänstern tjatat om sextimmarsdag och blivit fnysta åt.

– Vi lär hitta en modell för att dela på de jobb som finns. Man har pratat om hur eländigt det kommer att bli när all 40-talister går i pension. Snart har alla 40-talister gått i pension, säger Lindström och menar att både SSAB:s ledning och IF Metall måste diskutera de här frågorna och lyfta dem till politisk nivå.

– För medarbetarnas och medlemmarnas skull. Modellen vi lever i just nu slår ut människor. Hela samhället är oerhört skört. Den här modellen håller inte längre. Vi måste hitta en modell som är vänlig mot människor och ändå fungerar i en marknadsekonomi. Det borde gå att kombinera de sakerna.

Leif Lindström anser att de som är ivriga att höja pensionsåldern ska stå till svars.

– Och de som är motståndare till sextimamsdagen bör också förklara sig. Var är de sådana här gånger, när människor far illa?