Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterledarens första besök i Smedjebacken

Bland landets kommuner är Smedjebacken ett av Vänsterpartiets svagaste fästen och i går var partiledaren Jonas Sjöstedt på besök för att öka det lokala intresset för partiets politik.
– Målet är att kunna starta en partiförening här i Smedjebacken, fastslog Sjöstedt.

Vänsterpartiet har svårt att få fäste i Smedjebacken där Socialdemokraterna är det dominerande partiet. Varför det är så hade partiledaren Jonas Sjöstedt inget svar på, men han gjorde vad han kunde för att föra fram vad partiet står för, när allmänheten i går kväll bjöds in till ett öppet möte i Folkets hus.

Det var första gången som Sjöstedt var i Smedjebacken och tidigare på dagen gjorde han bland annat ett besök på Ovako, något som han tyckte var intressant.

– Jag fick se en hel del av verksamheten.

Ett 50-tal personer kom till biosalongen i Folkets hus där Sjöstedt höll ett anförande som till en början var inriktat på gruvsatsningarna i Ludvika kommun.

– Det är mycket på gång i det här området, men det behövs bland annat nya bostäder och bättre järnvägar. Men det kan inte marknaden göra, de bygger inga bostäder eller järnvägar, utan det behövs en annan politik, den politik som vi för, sa Sjöstedt.

Han pratade också om massarbetslösheten. Att regeringen provat arbetslinjen eller som Sjöstedt kallade den, otrygghetslinjen, och att den inte har fungerat.

– Pengar som alliansen satsat på att sänka skatter borde i stället ha använts till att satsa på exempelvis utbildning.

Sjöstedt kritiserade också bemanningsföretagen och privatiseringarna inom vård och omsorg.

– De privata vinsterna inom välfärden ska bort. Vi är det enda partiet som driver den frågan.

Vänsterledaren berörde också krisen i Europa och ansåg att euron och EU är en katastrof. Stor vinster inom bank- och finanssektorn och finansiella spekulationer fick sig också en känga.

– Och sen när bubblan spricker, då är det skattebetalarna som får betala, avrundade Jonas Sjöstedt.