Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vernissage för Olof Sjöbergs konst lockade många till Grottan

Vernissagen för konstutställningen med Olof Sjöbergs alster i lördags blev mycket lyckad. Över 200 alster visades i Grottan, det får betraktas som rekord i antal konstverk som visats där på samma gång. Vernissagen var välbesökt och många kände igen miljöerna på målningarna.

Annons

Vernissagen med Olof Sjöbergs konst lockade många besökare i lördags.

Olof Sjöbergföddes 17 februari 1910 i Vansbro. Han och hans fyra syskon tillhörde den första generation som föddes i detta nybyggarsamhälle. Olof eller Olle, som han alltid kallades, målade och uttryckte sin konstnärliga talang även genom andra tekniker ända fram till sin bortgång december 1992.

Under sin uppväxt gick Olle i skola i Stockholm. Han tog sedan studenten i Uppsala där han också studerade medicin vid universitetet i 4-5 år innan han återvände till Vansbro på 1930-talet. Där började han arbeta på kontoret i sin far Filips företag Bro Ångsågs AB. Han gifte sig med Kerstin från Malung och flyttade in i Brostugan omkring 1942 där de bodde resten av sina liv. De fick sönerna Bengt och Gunnar.

Efter faderns död i början på 1950-talet tog han och hans äldre brorÅke över ledningen av företaget med Olle som kamrer/ekonomichef och Åke som disponent.

Olle var en mångsidig person med många andra intressen som stod i kontrast till kontorsarbetet med siffror, papper och pärmar. Utöver konstnärskapet var han en hängiven idrottare, motionär och naturälskare vilket också avspeglar sig i en hel del av hans konst. Olle hade förmågan att se det vackra i naturen. Han hämtade ofta inspiration och motiv från sina löprundor och skidturer på Skamsberget och myrlandskapet norr om Skamhed. Han rörde också gärna i skogarna kring Vansjönoch i trakten kring Kroktorp.

Ibland kom han till någon gammal fäbod som inspirerade till ett nytt konstverk när han kom hem till sin ateljé i uthuset.På semesterresorna till Västkusten var alltid skissblocket och vaxkritorna med. När familjen badade satt Olle ofta i timtal och fångade något intressant kustmotiv i sitt skissblock.

Under sitt konstnärliga liv provade Olle på alla möjliga och till synes omöjliga tekniker.Han började med akvareller och återkom periodvis till dem under hela sitt liv vilket han gjorde även med vaxkritor samt ibland gouache och plakatfärger. Under 1940-50-talen gjorde han även många oljemålningar. Han upptäckte spritpennor som alternativtill akvarellfärger under 1970-80-talet.

Han lärde sig att skulptera och brännaler- och gipsfigurer vilket ledde till att han skaffade en brännugn under1960-talet. Någon gång på 1960-70-talet började Olle måla på gamla bräder,plywood, masonit m m fyllde snart sin ateljé med dessa konstverk. Från skogen och stränderna hämtade han träbitar och stenar som han fogade samman tillfigurer eller göt in bitarna i cement, ibland gips för att på så sätt skapa fascinerande konstverk.

Vid några enstaka tillfällen har Olle tidigare ställt ut en del av sina konstverk på konstföreningens utställningar i Vansbro. Han ville helst inte sälja något och gav inte gärna bort sina konstverk till andra än de som han ansåg ”gillade och förstod sig på konst”.

Det är en intressant och fin konstskatt som fått komma ut ur gömmorna och visas för Vansbropubliken. Många konstverk fick också nya ägare under dagen. Nu fortsätter utställningen med öppet måndag-torsdag 17-19 och lördag-söndag 11-13 fram till och med 25 mars.

Mer läsning

Annons