Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för att gå på isen över älven

/
  • Niclas Jolhammar, säkerhetsansvarig på Vansbro kommun, vill varna folk för att gå över isen vid den avstängda bron.

Efter att gångbron över till Grönalid har stängts av har det uppstått ett nytt gångstråk under bron på isen. Det går även folk på bron.
– Det finns ett skäl till att bron är avstängd och det är direkt förenat med fara att gå på isen över älven, säger Niclas Jolhammar, säkerhetsansvarig i kommunen.

Annons

Bron över älven från centrala Vansbro till Grönalid är sedan före jul avstängd för all trafik, både gående och cyklister.

Frustrationen hos de boende i Grönalid är mycket stor över att det är på det viset. Men nu är det uppenbart att många som bor på Grönalid uppenbarligen struntar i förbudet och går på bron i alla fall.

– Det syns tydligt att folk klättrar över staketet och går på bron, vilket naturligtvis är mycket allvarligt, säger Niclas Jolhammar.

På platsen finns det även tydliga spår efter ganska omfattande trafik under bron och på isen över älven.

För detta vill Jolhammar höja ett varningens finger för.

– Isen är långt ifrån säker att gå på som vädret har varit denna vinter, med omväxlande kallt och varmt, till det kommer att det är strömt i vattnet som också påverkar isen, understryker Jolhammar.

Den som går igenom isen har inte många sekunder på sig att ta sig upp innan det är försent och Jolhammar och hans kollegor på räddningstjänsten vill inte få det jobbet på dagordningen.

– Det är en påtaglig skillnad vintrar som vi haft, där det varit kallt i flera månader, då går det alldeles utmärkt att gå över isen, påpekar Jolhammar.

Hans rekommendation är att fotgängare och cyklister går efter landsvägen, även om det kan upplevas som obehagligt.

Mer läsning

Annons