Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget spräcker alliansen

/
  • Kristdemokraternas Torsten Larsson försökte förgäves rädda vårdnadsbidraget under måndagens kommunfullmäktige.

Vårdnadsbidraget slopas i Vansbro kommun.
Och nu kan den politiska kartan ritas om.
– Centern, Moderaterna och Folkpartiet har svikit sina väljare och oss. Grunden för samarbete inom alliansen har försvunnit, säger Kristdemokraternas Torsten Larsson.

Annons

Vårdnadsbidraget har blivit en knäckfråga i den kommunala politiken. Socialdemokraterna och Vänstern har menat att bidraget varit en kvinnofälla och propagerat för ett slopande.

Kristdemokraterna gick däremot till val på frågan om vårdnadsbidraget då man ansåg det skapa valfrihet för föräldrar att själva bestämma hur de vill ta hand om sina barn. Allianspartierna backade upp KD inför valet, med därefter har M, C och FP svängt i frågan.

I kommunstyrelsen röstade Centern och Moderaterna för ett slopande av vårdnadsbidraget.

– Det (bidraget) har ingen bra utformning och det kanske vi borde ha insett redan före valet, men nu kan vi konkret peka på en besparing som ingår i ett större paket av besparingar, motiverade kommunalrådet Per-Anders Westhed (C) beslutet.

Kristdemokraterna varnade för att avtalet mellan allianspartiet inte längre skulle gälla om beslutet drevs igenom i kommunfullmäktige.

– Vi kommer att driva vår egen linje i varje fråga, sa Torsten Larsson (KD) om en framtida situation där hans parti inte skulle kompromissa för att nå en majoritet.

Under måndagens sammanträde gick kommunfullmäktige på kommunstyrelsens linje och röstade för ett slopande av vårdnadsbidraget. Vid en votering vann kommunstyrelsens förslag med röstsiffrorna 24–7. Kristdemokraterna, Kommunpartiet och Anders Lundin (C), reserverade sig mot beslutet.

Ansökningar om vårdnadsbidraget efter den 1 februari kommer inte att godkännas, men de som redan beviljats bidraget kommer att fortsätta åtnjuta det så länge de olika kriterierna uppfylls.

Torsten Larsson (KD) anser nu att C, M och FP har lämnat alliansen då man brutit de överenskommelser man gemensamt gick till val på.

– Grunden för samarbete finns inte på kartan längre. I fortsättningen kommer vi i KD inte gå på de gemensamma gruppmötena utan i stället driva vår egen linje i varje fråga för det vi anser vara bäst för kommuninvånarna, säger han och fortsätter:

– Det kanske är välgörande att var och en får framföra sina åsikter. Och även om vi fortsättningsvis säkert kommer ha liknande åsikter i många frågor och att vårt beslut inte betyder någon större dramatik så kommer vi inte känna samma behov av att kompromissa.

Han betonar att det inte finns någon bitterhet gentemot de övriga allianspartierna, men väl en besvikelse över beslutet.

Mer läsning

Annons