Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget slopas

/

En av de stora skiljefrågorna mellan de två politiska blocken i Vansbro har under en längre tid varit om det ska finnas något vårdnadsbidrag i kommunen, eller inte. Nu har dock kommunstyrelsen beslutat att ta bort det, men de var inte enig. Torsten Larsson (kd) och Wahan Harutun (kp) reserverade sig mot beslutet.

Annons

Föräldrar som inte utnyttjar den kommunala barnomsorgen har under några år haft en möjlighet att få ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3000 kronor i månaden. Sammantaget har kostnaden för detta varit knappt en miljon kronor för kommunen.

Socialdemokraterna har länge hävdat att systemet var orättvist och att det bara kostat kommunen pengar. Kristdemokraterna i Vansbro har gjort frågan till sin hjärtefråga och haft stöd av resten av partierna i alliansen för att driva frågan. Inför den stora sparkampanjen i kommunen kom dock frågan upp igen och nu har flera partier omprövat sin inställning.

– Visar det sig att det är en rejäl besparing för kommunen är jag beredd att ompröva min inställning, konstaterade Westhed i höstas.

Nu fick han stöd av resten av alliansen, utom kristdemokraten Larsson, och förslaget klubbades på tisdagen i kommunstyrelsen.

Det innebär att inga nya ansökningar om vårdnadsbidrag kommer att godkännas efter den 1 februari, men de som beviljats kommer att få det så länge de uppfyller de olika kriterierna.

Ett av argumenten som framförts för vårdnadsbidraget är att det skulle hålla nere kostnaderna för den kommunala barnomsorgen.

– Jag tror inte att så många av de som har bidraget kommer att utnyttja den kommunala barnomsorgen, men det visar sig med tiden, säger Per-Anders Westhed.

Mer läsning

Annons