Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två äldre kvinnor fick fira jul i färdtjänstbuss - i stället för med familjen

/
  • Agneta Lilja och Ulla Hedman fick julafton förstörd för sig och sina familjer, på grund av allt strul med den färdtjänst som skulle se till att deras respektive mammor fick vara med på julfirandet.
  • Ulla Hedman konstaterar att den en timme långa bilresa som hennes mamma fick göra på julafton, hade hon kunnat göra på halva tiden om hon gått med rullstolen.
  • Agneta Lilja är mycket upprörd över att hennes mamma fick sitta i en bil med öppen dörr, under tiden som chauffören försökte lösa problem med en annan passagerare i färdtjänstbussen.

Ulla Hedman och Agneta Lilja skulle fira jul tillsammans i Dala-Järna, som de gjort i många år. Bådas gamla mödrar skulle vara med på festen, men när julbordet ställdes fram var damerna inte på plats. De satt i en färdtjänstbuss och väntade samtidigt som chauffören försökte lösa problem med en annan resande.
– När de väl kom fram var de blåfrusna och ledsna, berättar Agneta Lilja.

Annons

Familjerna Hedman och Lilja skulle fira jul tillsammans och planen var att alla släktingar skulle sätta sig till bords klockan 14.30 och äta julbordet. Tanken var att Ulla Hedmans mamma skulle komma från servicehuset i Dala-Järna och Agneta Liljas mamma skulle komma från äldreboendet på Bäckaskog.

– Vi hade beställt bil som skulle hämta mamma strax efter klockan 14.10, då skulle hon vara här i god tid, berättar Agneta Lilja.

Samma sak var det för Ulla Hedmans mamma, hon skulle visserligen åka lite tidigare, men det gjorde inget, hon var välkommen.

När det var dags att sätta sig till bords var det ingen av damerna som kommit, men på telefon hade de fått besked om att Agnetas mamma hade åkt ungefär som planerat.

– Vid servicehuset hade de inte sett till någon bil och var fundersamma på när den skulle dyka upp, berättar Ulla Hedman.

Maten var färdig och sällskapet satte sig för att äta och irritationen steg hos både Agneta och Ulla.

Inte förrän klockan 15.45 kom de två damerna till familjens julfest och var då rejält frusna efter att ha suttit i färdtjänstbilen i en timme, respektive 1,5 timme. Det visade sig att chauffören haft problem med en tredje resenär och haft bilen stående utanför servicehuset i 25 minuter och dörren ska ha varit öppen en stor del av den tiden.

– Han hade lämnat dörren öppen flera gånger under tiden som han hämtade och lämnade resenärer, berättar Agneta Lilja.

När de två damerna kom hade de flesta av gästerna ätit sin mat och de fick värma på maten till sina gamla mammor.

– Både sitter i rullstol och hade verkligen sett fram emot att få träffa varandra och sina barnbarn och barnbarnsbarn och tanken var att de skulle få sitta ner med alla släktingar och äta, understryker Ulla Hedman.

Eftersom de två kommit upp i aktningsvärd ålder, så var även återresan bokad, men som det nu blev kom de bara en halvtimma innan de skulle åka tillbaka.

– Vi bokade av den resan och beslutade att själva se till att de kom tillbaka till sina lägenheter, men vi hade ju bokat färdtjänst för att slippa ifrån lyften i och ur rullstolar, säger Agneta Lilja.

Till helgen är det dop i familjen, men någon färdtjänst törs de sig inte på att boka.

– Då kanske inte mamma kommer förrän efter dopet, avslutar Agneta Lilja.

Mer läsning

Annons