Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket vill inte ha en brandstation i Saltvik

Jasmine Skarp, samhällsplanerare på Trafikverket, vill inte att det byggs någon brandstation på den planerade tomten i Saltvik.
– Det känns som att stationen ska klämmas in med skohorn och det tror vi vore olyckligt, säger Jasmine Skarp.
Kommunen jobbar dock vidare med det alternativet och enligt gatuchefen Lars Lindgren så kommer de problem som finns att lösa sig.

Annons

Trafikverkets inställning är att brandstationen ska ligga minst 30 meter från vägen och det är enligt Jasmine Skarp ett ganska milt krav från verket.

– Det är väldigt olyckligt om det skulle ske en trafikolycka med farligt gods och det fordonet skulle hamna nära brandstationen, så det är en fråga om trafiksäkerhet, det måste finnas ordentliga marginaler, säger Skarp.

Hon poängterar att det i detta läge egentligen skulle ha behövts ett avstånd på 50 meter för att det skulle finnas rejält med utrymme vid en olycka. Hon är även lite kritisk till att kommunen inte gjort en ordentlig riskanalys och kontaktat Trafikverket innan beslut om placering togs av kommunen.

– Det blir ofta problem när vi inte blir kontaktade i god tid, vi ser ju ofta på problemen på ett annat sätt, vårt uppdrag är att bygga nya och så säkra vägar som möjligt.

– För dagen ser jag inga möjligheter för kommunen att bygga en brandstation på den utpekade platsen, men vad jag förstår pågår det en diskussion och ett arbete med att försöka hitta en annan lämpligare plats i närheten, forstsätter Jasmine Skarp.

Gatuchefen Lars Lindgren ställer sig fundersam till den uppgiften.

– Vi har ett politiskt uppdrag att planera för ett bygge på den aktuella platsen, så vi jobbar med det som utgångspunkt och tittar inte på något annat, säger Lindgren.

Enligt honom har kommunen inom kort ett färdigt förslag klart för hur byggnaden ska se ut och hur den ska placeras på tomten.

– Jag utgår från att vi klarar de krav som Trafikverket ställer på placering av byggnaden och annat som kan vara aktuellt, poängterar Lindgren.

Den plats som Skarp antyder som alternativ är en tomt längre upp mot Skamsberget efter riksväg 71.

– Den fanns med i ett första skede, mest som ett exempel, men har inte varit aktuellt sedan dess, konstaterar Lindgren.

Mer läsning

Annons