Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivning trolig lösning för hängbron

/
  • Per-Anders Fjellström pekar på ett av de fackverk som är ur funktion på Hängbron mellan Grönalid och centrala Vansbro.
  • Grönalidsbron kommer att vara fortsatt avstängd. Frågan är hur länge till den kommer att finnas kvar.

Röta i farbanan, multnande balkar och havererade fackverk.
Nu talar det mesta för att Grönalidsbron rivs.
– Förmodligen blir det så, säger besiktningsmannen Per-Anders Fjellström.

Annons

En snart 90-årig epok kan gå i graven. Hängbron mellan Grönalid och centrala Vansbro byggdes mellan 1922 och 1923, renoverades på 1960-talet och rustades upp ytterligare en gång tjugo år senare.

Men på senare år har brons skick försämrats och i mitten av december beslöt Vansbro kommun att stänga den för all gång- och cykeltrafik.

Att riva bron och bygga en ny är nu sannolikt det smidigaste alternativet för kommunen.

– Det är troligt att det landar i det. Man måste fråga sig om man bygger för tio eller fyrtio år framåt. Jag ska inte fatta det beslutet åt kommunen, men i regel går det snabbare att sätta upp en ny, fabrikstillverkad bro i sektioner än att renovera den befintliga, säger Per-Anders Fjellström från Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Han har en rad saker att anmärka på efter två dagars inspekterande av Grönalidsbron, och de allvarligaste problemen rör den bärande konstruktionen.

Fackverken, broars konstruktions- och dimensioneringsmetod för bärverk, är i uselt skick och rötan är väl tilltagen över hela bron.

– Hälften av fackverken är ur funktion och farbanan är rutten till 50 procent. Allra värst är det med balkarna vid sidan av banan. I stålskarvarna mellan balkarna är rötan 100-procentig inuti dem, det är inte trä som kommer upp när jag borrar, säger Per-Anders Fjellström.

Hängbron kommer nu att vara avstängd även i fortsättningen.

– När kommunen stängde av den gjorde man inte det för att jäklas, förstås. Beslutet var helt riktigt med tanke på vad konsekvenserna skulle kunna bli. Så länge en person går över bron är det lugnt, men skulle en större grupp människor gå över den och sätta den i gungning kan den rasa, säger Per-Anders Fjellström.

Verksamhetschefen vid Vansbro kommun, Lars Lindgren, inväntar nu besiktningsrapporten, men delar Per-Anders Fjellströms uppfattningar.

– Som vi får det beskrivet för oss är det en både snabbare och enklare process att bygga en ny bro. Även om vi renoverar den nuvarande är det fortfarande i grunden en gammal bro, säger Lars Lindgren som efter att rapporten kommit in ska börja bereda ett ärende om hängbron för kommunpolitikerna.

Mer läsning

Annons