Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rindi vill ha kommunal borgen för 63 miljoner kronor

Pelletstillverkaren Rindi har gjort en framställan till Vansbro kommun om att kommunen ska gå in och ställa borgen för ett lån på 63 miljoner kronor. Kommunstyrelsen ska under tisdagen ta ställning till det hela. Blir det ett ja kommer kommunen att stå i borgen för totalt närmare 190 miljoner kronor för verksamheten.
Det positiva är att Rindi erbjuder sig att betala den högre hyran.

Annons

Kommunen har i dag ett åtagande i anläggningen vid den tidigare Brosågen som uppgår till 123 miljoner kronor. Detta genom ett leasingavtal med Nordisk Renting, som kommunen betalar i runda tal tio miljoner kronor för. Kommunen hyr i sin tur ut anläggningen till Rindi, som driver anläggningen, och för detta får kommunen in åtta miljoner kronor om året. Det innebär att varje år har kommunen ett underskott i sitt bokslut på cirka två miljoner kronor, eller som elaka tungor skulle vilja kalla det, subventionerar Rindi med två miljoner kronor.

Pelletstillverkaren har under åren genomfört omfattande investeringar i anläggningen för att öka kapaciteten och dessa har nu ett bokfört värde på 63 miljoner kronor.

Nu vill Rindi att kommunen tar över detta genom att utöka leasingåtagandet i Nordisk Renting med motsvarande belopp.

Det skulle innebära att kommunen skulle få det fulla ansvaret för anläggningen, det skulle bara bli en ägare, vilket av Rindi anses som bättre ur juridisk synvinkel.

Fem åtgärder föreslås dessutom, att Rindi förlänger hyresavtalet med kommunen, att kommunen får option att sälja anläggningen till Rindi.

Dessutom föreslås att fastigheterna och anläggningarna slås samman till en juridisk enhet, Rindi tillförs nytt ägarkapital och företaget förbinder sig att fullfölja nödvändiga miljöförbättringar.

Denna mycket komplexa lösning har kommunstyrelsen att ta ställning till på tisdagen. Något förslag till beslut finns inte inlagt i handlingarna, utan ärendet överlämnas till kommunstyrelsen för diskussion och ställningstagande.

Mer läsning

Annons