Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar för nästa stora flygfest

/
  • Så här i början av januari är det inte mycket aktivitet på flygfältet i Dala-Järna, men i början av augusti hoppas Lars-Olov Liss att det ska vara full aktivitet vid den planerade flygfesten.

Fram till andra helgen i augusti har Lars-Olov Liss och hans kompisar i flygklubben i Dala-Järna ett omfattande och intensivt arbete framför sig. Då kommer flygklubben att arrangera den traditionella flygfesten under tre dagar.
– Vi har genom åren blivit riktigt kända och anses vara en av de största flygfesterna i norra Europa, vi räknar med minst 30 000 besökare, säger Liss.

Annons

Att arrangera flygfest i Dala-Järna är en gammal tradition och ett arrangemang som svällt allt mer. Förra gången, för tre år sedan, var det över 30 000 besökare, vilket med tanke på att bor knappt 7000 i hela kommunen får anses som imponerande.

– Vi räknar med att det kommer besökare från i stort sett hela landet, jag får redan nu samtal och frågor från besökare som bor långt bort, berättar Lars-Olov Liss.

Så här tidigt på året är det inte så mycket i programmet som är klart, men det är redan nu klart att världsmästaren Jurgis Kairys från Litauen kommer och visar upp sig.

– Självklart kommer klubbens egen världsmästare Johan Gustavsson att vara på plats och visa vad han kan göra med ett flygplan.

Inbjudningar till flera flygvapen runt om i Europa och USA har fått inbjudningar till festen och svar från dessa hoppas Liss ska komma under våren.

– De lägger sina budgetar just nu och planerar för vilka arrangemang de ska besöka och vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt kommer.

De flygvapen som besöker flygfesten förläggs som regel i Borlänge och sedan kommer de upp till Dala-Järna och visar upp sig. Problemet är att många av dessa inte kan stå parkerade på gräs, utan måste stå på asfalt, vilket det är begränsat med i Dala-Järna.

– Tidigare år har de kommit upp och visat upp sig och kanske gått ner på banan och doppat hjulen för att sedan gå upp igen, poängterar Lars-Olov Liss.

Festen drar i gång på fredag kväll den 11 augusti och håller på till söndag den 12 augusti. På fredagskvällen blir det lite olika arrangemang, förmodligen med något musikaliskt inslag, samma sak på lördag kväll.

– Vi vet inte i dag riktigt vad vi ska ha, men det hoppas vi ska vara klart så snart som möjligt.

Flyguppvisningarna pågår under lördagen och söndagen med något slags final på söndagen och de börjar på förmiddagen och avlutas sen eftermiddag.

Även om Västerdalarnas flygklubb är väldigt aktiva så klarar de inte ett sådant här arrangemang på egen hand.

– Vi kommer att bjuda in olika föreningar och företag för att hjälpa till med olika saker, poängterar Lars-Olov Liss.

Mer läsning

Annons