Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar ska sparas på äldreboende

/

Ett av förslagen kommunstyrelsen hade att ta ställning till på tisdagen var om att minska personalen på särskilda boendena med motsvarande 2,2 årsarbetare.
Men i stället valde kommunstyrelsen att ge i uppdrag till förvaltningen att spara 600000 kronor.

Annons

Den föreslagna besparingen skulle ha motsvarat cirka 800000 kronor. Men i stället för att kommunstyrelsen utpekar direkta sparobjekt och lägger sig i hur förvaltningen planerar för personalen, valde nu kommunstyrelsen att besluta om en besparing i reda pengar.

– Kan förvaltningen hitta annat att spara på så måste det finnas den möjligheten, vi ska inte detaljstyra verksamheten, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed.

Socialdemokraten Gunnar Magnusson poängterar att det stora problemet ligger i att få personalen att sänka den kvalitetsnivå på vården som är av nöd tvungen att göras för ekonomins skull.

– Personalen vill ha högsta tänkbara nivå på vården och eftersom det inte finns pengar så måste vi sänka nivån något, säger Gunnar Magnusson.

Han poängterar att detta inte är ett önskvärt scenario, men den krassa ekonomin tvingar fram dessa åtgärder.

– Men vi har trots allt en mycket hög nivå på omsorgen och det kan vi tacka en mycket lojal och kompetent personal för, betonar Gunnar Magnusson.

Förvaltningschefen Elisabeth Hekkala har i dag ingen uppfattning om var pengarna kan hämtas hem. Om det innebär att en organisationsöversyn blir aktuell vet hon inte.

– På sätt och vis hade det varit enklare om det varit tjänster som skulle dras in och det kan ju bli så i alla fall, men vi får sätta oss ner och se vad beslutet innebär och sedan utgå från det, säger Elisabeth Hekkala.

Mer läsning

Annons