Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker hängbro stängs direkt

/

Vansbro kommun beslutade på torsdagen att hängbron mellan centrala Vansbro och Grönalid omgående ska stängas av för all gång- och cykeltrafik på grund av brons försämrade skick.
– Vi måste prioritera säkerheten först, säger Lars Lindgren, verksamhetschef på kommunen.

Annons

– Hängbron har varit i dåligt skick i många år och 2006 gjordes den senaste inspektionen. Meningen var att vi skulle göra en ny besiktning i år, men det är svårt att få tag på företag som gör besiktningar, förklarar Lars Lindgren, verksamhetschef vid fastighet och service på kommunen.

– I går (läs onsdag) var vi i kontakt med de som inspekterade bron 2006 och de sade att eftersom ingen ny besiktning gjorts sedan dess, bör inte hängbron vara öppen, berättar Lindgren.

Brons träkonstruktion bedöms ha blivit kraftigt försämrad sedan besiktningen som gjordes för 5 år sedan.

– Det här måste vi ta på största allvar, så jag beslutade i samråd med kommunchef Elisabeth Rooth Eriksson och säkerhetssamordnare Niclas Jolhammar att stänga av bron direkt. Vi måste prioritera säkerheten först, säger Lindgren.

Hängbron kommer nu att vara stängd i första hand fram tills en ny besiktning sker, tidigast i januari. Sedan får den visa om bron kan öppnas direkt igen eller om den bör repareras först.

Man har också tagit kontakt med Trafikverket kring vilka åtgärder som behöver vidtas för att trygga gång- och cykeltrafiken mellan centrala Vansbro och Grönalid.

Mer läsning

Annons