Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya larmrutinerna slog igenom i Vansbro

/
  • Under 2011 fick Niclas Jolhammar och Mattias Ström, på räddningstjänsten i Vansbro ta hand om drygt 20 procent färre larm än året innan.

Under 2011 minskade antalet larm för räddningstjänsten i Vansbro påtagligt, från 194 till 151. Störst skillnad är det på antalet IVPA-larm som minskat med över 40 procent.
– Det är nog de nya larmrutinerna som slagit igenom, det finns ett bättre underlag innan vi larmas, säger Niclas Jolhammar, räddningstjänsten.

Annons

Året började mycket intensivt för räddningstjänsten med bland annat en brand i ett vindkraftverk och flera bränder i hus.

– På bara några veckor hade vi en handfull bränder i bostadshus, men det var nog mest tillfälligheter som gjorde det, poängterar Mattias Ström, räddningstjänsten.

När det gäller bränder i byggnader har det under året sammantaget varit en minskning i antalet och mycket handlar om att antalet sotbränder minskat, de har mer än halverats.

– Dels har vi kommit i gång med brandskyddskontrollen och dels tror jag att folk har blivit mer medvetna om riskerna med att elda för fort, säger Niclas Jolhammar.

När det handlar om trafikolyckor så ligger antalet på ungefär samma nivå som tidigare, men med en nedåtgående trend på några års sikt. Under 2011 larmades räddningstjänsten till 19 trafikolyckor, under 2010 var det 16 larm, 2009 larmades de 23 gånger, men under 2008 var det hela 34 larm.

– Jag tror att de tuffa vintrarna har gjort trafikanterna med medvetna och därmed försiktigare, det ser likadant ut över hela riket, påpekar Mattias Ström.

När det handlar om trafikolyckor i kommunen var det bara en av dessa där en människa fick sätta livet till och det var en äldre man som blev påkörd i Nås.

I statistiken noteras även en viss ökning när det handlar om automatlarm, men det tros bero på att det är en eller två anläggningar som krånglat.

– Blir det flera larm under en kortare tid kommer det att synas i statistiken och så är det i detta fall, men vad jag förstår ska dessa anläggningar vara åtgärdade nu, säger Niclas Jolhammar.

Under april och maj uppstod flera markbränder i kommunen och de flesta hade koppling till att folk hade bränt gräs.

– Det var väldigt intensivt en helg och vi körde skytteltrafik, understryker Mattias Ström.

Mer läsning

Annons