Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nya" gymnastikhallen – en klimatsmart lösning

/
  • Kommunalrådet Per-Anders Westhed (C) inviger den nyrenoverade gymnastikhallen i Vansbro.
  • Lars Lindgren, verksamhetschef vid fastighet och service på kommunen, Elisabeth Rooth-Eriksson, kommunchef, Per-Anders Westhed, kommunalråd, och fastighetsansvarige Christer Nääs fanns på plats när gymnastikhallen i Vansbro öppnade på nytt igen i går. Den nya mattan, i klart ljusare färger än den tidigare mörkgröna, hjälper till att förbättra ljuset i hallen samtidigt

Under ett halvår har den varit avstängd.
Men lagom till jullovet har gymnastikhallen i Vansbro fått ett grönt lyft.
– Den nya belysningen gör att energiförbrukningen minskar med 40 procent, säger fastighetsansvarige Christer Nääs.

Annons

Från att mest ha sett ut som en betongbunker de senaste decennierna har gymnastikhallen i Vansbro – som invigdes 1953 – fått ett ansiktslyft värdigt 2011. Och med tanke på att all skolidrott för kommunens ungdomar i högstadiet och gymnasiet bedrivs i lokalen får det väl anses vara på tiden.

Efter att asbest hittats i ventilationsaggregatets isolering i våras tvingades kommunen stänga hallen – och eleverna fick spendera sina idrottslektioner under höstterminen i den trånga hallen vid Parkskolan, i simhallen eller utomhus.

Men efter nyår möts man alltså av en gymnastikhall som fått bättre akustik med hjälp av ljuddämpande skivor, en skarpare, mer energisnål belysning, ny matta, nymålade tak och väggar och – framför allt – ett nytt ventilationssystem.

– Nu har vi ett ventilationssystem med återvinning. Tidigare var det ett frånluftssystem. När hallen byggdes på 1950-talet var det nog ingen som tänkte över hur mycket luft en människa behöver, så det här är ett väldigt lyft för hallen, säger Christer Nääs.

Kostnaderna för ombyggnationen har klarat både 1,4-miljonersvallen, som var den beräknade kostnaden, och tidsplanen med viss marginal. Det gör att vårterminens idrottslektioner i gymnastikhallen är räddade.

Det gör också mycket för föreningslivet i bygden.

– Hallen är bokad från klockan 8 på morgonen fram till 22 på kvällen i stort sett hela veckan. Föreningslivet är helt suveränt så det känns bra att ha fått det här klart. Det gör också mycket för arbetsmiljön för våra lärare att ljudnivån sänks, säger Christer Nääs.

Mer läsning

Annons