Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska bristerna i brandskyddet jobbas bort

/
  • Efter brandtillsynen i våras fick Olympicaskolan i stort sett avbryta all verksamhet på övervåningen. Femåringar skulle, i händelse av brand, ta sig ut via ett fönster och över ett plåttak.

Efter en brandtillsyn i kommunen i våras fick flera skolor stänga delar av sina lokaler. Kunskaperna om brandsäkerhet var varierande.
Nu ska bristerna jobbas bort.

Annons

Vansbro kommun har tidigare haft stora brister när det gäller brandsäkerheten, bland annat på flera skolor i kommunen. Brandlarm och larm för utrymning saknades på flera håll.

Vid Olympicaskolans lokaler i Skålö avslöjade en tillsyn att en femårsgrupp som hade sin verksamhet på övervåningen skulle ta sig ut via ett fönster och över ett plåttak till en stege i tillfälle av brand. Detta ansågs inte femåringarna klara utan någon vuxen i sällskap och därför förbjöds verksamheten.

Ett exempel som inte ska kunna upprepas i framtiden, då kommunledningen nu håller på att ta fram en ny brandskyddspolicy för kommunens verksamheter. Policyn ska formulera övergripande mål för brandskyddsarbetet. Där ingår bland annat att man ska tydliggöra ansvaret, alltså vem som är brandskyddsansvarig i Vansbro kommun och vilka personer som ingår i brandskyddsarbetet.

Personalen behöver dessutom utbildning för att organisationen ska fungera, och nya rutiner kring rökningsregler, heta arbeten och andra brandrisker ska tas fram.

– Det är mycket viktigt att den här nya brandskyddspolicyn nu antas av kommunstyrelsen, så att det fortsatta brandskyddsarbetet blir mer övergripande och så effektivt som möjligt, säger kommunens räddningschef Bo Lundberg.

Några mål som ingår i den nya policyn är att minimera brandrisken, underlätta en effektiv bekämpning av brand och undvika personskador.

Kommunens lokaler ska också uppfylla myndigheters krav och föreskrifter för ett fullgott brandskydd.

– Nu kommer vi att ta fram en utbildningsplan för alla anställda. Vi har redan börjat utbilda personalen inom äldreomsorgen, så det här är redan i rullning. Men det är inte bara kommunanställda, utan även privata företag ska ha koll på brandsäkerheten. Om en olycka inträffar ska alla veta vad man ska göra, säger Lundberg.

Mer läsning

Annons