Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre underskott än väntat

/
  • – Kommunens sparåtgärder har börjat slå igenom, har kommunens ekonomichef Catarina Willman tidigare sagt till DT.

I våras pekade allt på att Vansbro kommun skulle göra ett underskott på nästan 20 miljoner kronor för 2011. Den senaste prognosen, visar nu istället att siffran sjunkit till 4,5 miljoner kronor till och med oktober månad.

Annons

– Vi arbetar ju aktivt för att förbättra våra siffror och vi har bland annat infört inköpsstopp. Jag är optimistisk och tror det kommer att bli ännu bättre, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed (C).

– Vi har på senaste mötet gått igenom olika sparförslag, bland annat reducering av bidrag till näringslivssamverkan och vi vill också nu sänka sammanträdesarvodena för oss politiker med tio procent, säger Westhed.

– De stora förändringarna är att vi fått mer skatteintäkter, mer statsbidrag och att verksamheterna går bättre, sade ekonomichef Catarina Willman till tidningen i slutet av oktober.

Andra effekter är att det är färre anställda inom kommunen och att löneökningarna inte blev lika stora som budgeterat.

Redan i juni månad var siffrorna muntrare, då var prognosen att underskottet bara skulle bli 13,8 miljoner kronor, men fortfarande rådde ett allvarligt läge för kommunen.

De verksamheter inom kommunen som har haft svårast att hålla budgeten är skolan och individ- och familjeomsorgen. När det gäller skolan är helt enkelt budgeten för liten i förhållande till de behov som finns.

Mer läsning

Annons