Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsgatan ska bli levande igen

Siktet är högt ställt.
Nu ska det bli enklare för fastighetsägare längs Järnvägsgatan i Vansbro att rusta sina vackra hus.
Vid kommunens fastighetskontor har man kommit en bra bit på väg i arbetet för att underlätta för fastighetsägare att renovera sina fastigheter omsorgsfullt längs gatan som är klassad som riksintresse.

Annons

Eva Fransson och Pekka Nilsson tror på en ljus framtid för Järnvägsgatan.

-Vi har ett nära samarbete med länsstyrelsen och ambitionen är att gatan ska bli levande och attraktiv, säger kommunens byggnadsinspektör Pekka Nilsson.

I arbetet har man bland annat anlitat arkitekten och antikvarie Eva Fransson som arbetar med att inventera bebyggelsen längs gatan rent historiskt.

-Ambitionen är att återskapa bebyggelsen som den var när den här paradgatan byggdes upp i början av 1900-talet, säger Pekka Nilsson.

Ambitionen är främst att husfasaderna från den tid då husen byggdes ska återskapas i största möjliga mån.

När de vackra och stora husen byggdes upp en gång i tiden längs Järnvägsgatan var tanken bakom att Vansbro skulle bli Västerdalarnas första stad. De senaste åren har fler och fler butiksfönster börjat att gapa tomma och många fastigheter har börjat att tappa sin lyster. Nu finns ändå goda förhoppningar att gatan ska leva upp som i fornstora dagar och utvecklas när man förenklar bestämmelserna.

Redan nu har flera fastigheter börjat att renoverats och rustats längs Järnvägsgatan i nära samarbete med kommunen och länsstyrelsen.

-Vi ser den här satsningen som en vinn-vinn-situation då det är positiv för både kommunen och fastighetsägarna . Får vi en levande gata igen kommer det även att ge extra skjuts till den positiva utveckling vi har här i kommunen nu, menar Pekka Nilsson.

I början av förra sekelskiftet bygges de vackra husen längs Järnvägsgatan.

Någon gång i sommar räknar man med att de nya områdesbestämmelserna ska kunna sjösättas.

-Vi kommer att ha flera samrådsmöten med fastighetsägarna, Pekka Nilsson.

Som tidningen tidigare berättat pågår även ett arbete med en planerad upprustning av järnvägsstationen och en lekpark vid den så kallade Westbergsparken.

Mer läsning

Annons