Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kommunal borgen till pelletsfabrik

En enig kommunstyrelse beslutade på tisdagen att inte gå in med en kommunal borgen i Rindi på 63 miljoner kronor.
– Projektet känns alldeles för osäkert och vi var väldigt eniga i kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed.
Vad detta nej nu få för konsekvenser är det ingen som vet i dag.

Annons

Kommunen har genom Nordisk Reating ett leasingavtal på anläggningen vid Rindi. Totalt omfattar det leasingavtalet cirka 123 miljoner kronor. För detta betalar kommunen cirka tio miljoner kronor om året. Rindi i sin tur hyr sedan anläggningen av kommunen, via ett kommunalt bolag, hela anläggningen för cirka åtta miljoner kronor.

Rindi har vidare investerat i anläggningen genom åren och detta har ett bokfört värde på 63 miljoner kronor. Nu vill Rindi att motsvarande dessa pengar ska lånas upp från Nordisk Reating och kommunen ska utöka sitt borgensåtagande med 63 miljoner kronor. På det viset skulle Rindi få loss pengar för att investera i de åtgärder som behövs vid anläggningen, bland annat att taka in spånet.

Rindi har en längre tid haft svårt att få någon lönsamhet vid anläggningen i Vansbro och med denna konstruktion menar bolaget att förutsättningarna skulle öka.

Det som inneburit en risk för kommunen är att vid exempelvis en konkurs hade kommunen blivit sittande med ett åtagande på 186 miljoner kronor och tvånget att hitta en ny aktör som är villig att betala den hyra som motsvarar leasingkostnaden.

Vad som nu händer efter att kommunstyrelsen sagt nej är det ingen som har en uppfattning om.

– Det får vi i det närmaste gissa oss till, vi vet väldigt lite om detta, men vi inom socialdemokraterna gjorde till sist bedömningen att riskerna med att gå i borgen var alldeles för stora, säger Gunnar Magnusson, ledamot i kommunstyrelsen.

Han påpekar dock att det fanns bitar i det hela som var mycket bra, bland annat att det kunnat ge en lösning på miljöproblemen kring verksamheten.

Det var en enig kommunstyrelse som stod bakom beslutet och även om ledamöterna först på tisdagsmorgonen fick ta del av alla handlingar så var det ett beslut som alla står bakom.

– Det har sammantaget varit ett mycket svårt beslut och vi får hoppas att det innebär att vi fattat rätt beslut, betonar Per-Anders Westhed.

Även om det nu blev ett nej så kommer kommunen att fortsätta dialogen med Rindi om hur de kan få till en bra lösning för både företaget och för kommunen.

Mer läsning

Annons