Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är gänget som kan ge råd

/
  • Vansbros nya ungdomsråd består av fr. v Isak Munters, Rikard Adamsson, Fanny Elofsson, Jonas Hane, Christer Johansson, Elias Jegver, Olivia Ähdel, Hampus Johansson och Andreas Eriksson.

– Jag blev intresserad, utsedd till kontaktperson och rekryterade ungdomar och nu har vi ett ungdomsråd i Vansbro, vilket är viktigt för att de styrande ska fatta bra beslut.
Det säger rådets ordförande Elias Jegver, 18.

Annons

Vansbro kommun har drivit ett demokratiprojekt för att människor ska kunna få mer inflytande i kommunen. Det nybildade ungdomsrådet har hållit på i drygt en månad och har än så länge nio medlemmar som är mellan tretton och nitton år.

– Det är viktigt för en kommun att ha ett ungdomsråd för att politiker och tjänstemän ska kunna fatta bra och positiva beslut för medborgarna, menar Elias Jegver.

– Man behöver perspektiv från flera håll. Det är viktigt att även ungdomarna får visa sina, och fyra ögon ser ju bättre än två, fortsätter han.

Ungdomarna i rådet är politiskt neutrala och trots att de bara varit i gång i en månad, har de redan arbetat fram några hjärtefrågor.

– Framför allt vill vi ge perspektiv på frågor som rör ungdomar både direkt och indirekt. Vi blir ju också vuxna en dag och besluten som tas nu kommer påverka oss längre fram i livet, säger Elias.

Ungdomsrådet har också en vision om att försöka få Vansbros ungdomar gladare och få dem att trivas på orten, vilket förstås är en förutsättning för att de ska vilja bo kvar i Vansbro.

– Under nästa år kommer vi att undersöka vilka nya fritidsaktiviteter som går att få fram. Det finns ju vissa besparingskrav inom kommunen och vi kommer att utreda vad vi kan göra utifrån dem och självklart hoppas vi att det kommer många förslag från kommunens ungdomar, säger Elias.

– Vi har bra kontakt med ungdomssamordnaren i kommunen och kommunalrådet säger att vi kan kontakta honom när vi vill. De är med och stöttar oss i det här och det känns bra. Ungdomsrådet ska jobba för de unga, det är viktigast för oss.

– Det här är spännande och jag ser fram emot att samarbeta med det nya ungdomsrådet, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed (C).

Mer läsning

Annons