Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamma krafter ska rädda simhallen

/

Efter nyår stängs simhallen i Äppelbo.
Men det lokala föreningslivet kan komma att rädda den.
– Kommunen är positiv till att någon tar över driften av simhallen, säger Mary Bäck från Äppelbo gemenskap.

Annons

Den nuvarande driftansvarige av simbassängen i Äppelbo har beslutat sig för att avsluta sitt kontrakt med kommunen. Följden blir att simhallen stängs efter nyår, om ingen annan väljer att gå in och driva verksamheten i stället.

Beskedet är ett hårt slag för babysimmet som sköts av Helena Windahl sedan flera år, som nu tvingas lägga ner verksamheten. Men även de något äldre simmarna drabbas av simhallens stängning. Pensionärer, hjärt- och lungsjuka och reumatiker är några av dem som använt sig av bassängen i Äppelbo när Elisabeth Kjellman haft vattengymnastik där.

– Det vore sorgligt om bassängen stängs för gott. Bassängen är 34 grader varm och gör det lättare för dem med reumatism att träna. I Vansbro simhall går det inte att få så höga temperaturer i en bassäng utan att de andra också får det eftersom bassängerna är ihopkopplade, så det går inte att flytta verksamheten dit heller, säger Elisabeth Kjellman.

Men simhallsmörkret är inte helt nattsvart.

Lokala intressenter har kontaktat kommunen och sett över möjligheten att ta över driften av simhallen.

Bland dem: Äppelbo gemenskap.

– Vi har tagit upp frågan på våra bygderåd och styrelsen i Äppelbo gemenskap vill försöka driva simhallen vidare. Vi ska ha ett möte efter nyår för att se hur intresset ser ut i byn och vilka som kan vara villiga att hjälpa till, säger Mary Bäck.

– Kommunen har varit positiv till att någon vill ta över driften när vi haft möten med dem. Men det gäller att vi planerar det här tillsammans, alltifrån föreningar, bybor och andra intressenter om det ska gå att genomföra.

En viktig fråga för om det över huvud taget ska gå att driva simhallen vidare i privat regi är kostnadsfrågan.

– De på kommunen jobbar med att kontakta landstinget och försöka ta fram nya ekonomiska kalkyler. Det viktigaste är att få ner driftskostnaderna som är väldigt höga just nu. Sen har allt färre badat på senare tid så det är viktigt att fler nyttjar bassängen framöver om den ska leva vidare, säger Mary Bäck.

Mer läsning

Annons