Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsamma elever reser till Estland

/
  • Eleverna som reser till Tallin i februari fr.v. Isak Willman, Pontus Fagerhill, Gabbe Landegren, läraren Cayenne Cranning, Ida Johansson, Jonna Andersson och Magnus Eriksson. Fattas på bilden gör Maja Gustavsson, Viktor Hillerström Rundh och Timothy Morelius.

Strax före jul fick ett gäng elever, som alla driver egna företag vid Vansbro Utbildningscenter, veta att de blivit uttagna till att få åka till Tallinn i Estland på en stor företagsmässa.
– Jag tror det här kan ge hur mycket som helst, säger en av eleverna Jonna Andersson.

Annons

På gymnasiet får man möjligheten att starta ett eget företag genom Ung Företagsamhet. Vansbros unga företagare har tidigare prisats flera gånger som bästa UF-företag och Vansbro Utbildningscenter har utsetts till bästa UF-skola i årets dalamästerskap.

Nu har tre av UF-företagen i Vansbro Items by JOMA, Appletwist och TP fått beskedet att de ska få åka till Tallin i Estland. Där ska de respresentera Sverige i en stor mässa där mer än hundra företag från Europa ställer ut i ett av Tallinns största köpcenter.

Resan anordnas av Ung Företagsamhet Dalarna tillsammans med Enterprise Without Borders och för att få delta krävs, förutom en mässvänlig produkt, även att företaget har ett samarbete med andra företag ute i världen via EWB:s databas.

– Jätteroligt, vi skickade ju in en ansökan, men vi räknade ju aldrig med att komma med, men nu är vi helnöjda, säger Jonna Andersson. Hon driver UF-företaget Items by JOMA tillsammans med Magnus Eriksson, Maja Gustafsson och Idah Johansson och tillverkar och säljer smycken.

– Jag tror det här kan ge hur mycket som helst. Att få se en annan kultur, hur de lever och knyta kontakter för framtiden är häftigt. Det är ju inte alla som får den här chansen, så det är en stor grej för oss, säger Jonna.

– Vi är glada att vi fått tre av de tretton platser Dalarna hade för vi är ju rätt små egentligen. Men vi har många UF-företag på skolan och växer hela tiden, säger läraren Cayenne Cranning som också kommer vara med på resan.

Vansbroeleverna åker till Tallin den 9-13 februari. Förutom att vara med på den stora företagsmässan kommer Vansbroeleverna få resa runt i staden och göra ett studiebesök på en UF-skola för att se hur de jobbar med ung företagsamhet i Tallin.

– Eleverna är jättesporrade till resan. De får göra sina företagspresentationer på engelska för en engelsktalande publik, planera själva och ordna det mesta själva, så det blir väldigt lärorikt för dem, säger Cranning.

Mer läsning

Annons