Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferry Svan laddar för VM i timbersports: "Alla bitar börjar falla på plats"

På fredagen och lördagen avgörs VM i timbersports (atletisk trädfällning) i tyska Hamburg.
I rookieklassen tävlar Ferry Svan från Vansbro.
– Alla bitar börjar falla på plats. Min målsättning är att komma bland de fem bästa, säger Ferry Svan i ett pressmeddelande.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Målet är att bli bäst – Ferry Svan satsar fullt ut på timbersport

Masarnas sköna hemmapremiär mot Elit Vetlanda – så var matchen

Kristoffer, 13 år, yngsta bilracingföraren i Dalarna någonsin

Bröt matchen efter domarens otäcka smäll: "Allt bara svartnade"

Fredagen den 19 maj är det dags för Ferry Svan att tävla om världsmästartiteln i Timbersports. Då avgörs Rookie-VM i Hamburg och svensken är en av åtta tävlande. Dagen efter avgörs Champions Trophy 2017.

Femfaldige världsmästaren Jason Wynyard från Nya Zeeland är favorit men utmanas av världseliten. Tävlingarna livesänds 19 och 20 maj via www.stihl.se.

Vansbrosonen Ferry Svan har finslipat formen inför VM med träningsläger på Nya Zeeland och i helgen med seniorlandslaget i Norge.

Ferry Svan fick en väldigt bra uppladdning inför VM när han tillsammans med svenska landslaget den gångna helgen hade träningsläger i Norge. Ferry var ensam junior och fick mäta sig med betydligt mer erfarna seniorer. Amerikanske mästaren och en av förhandsfavoriterna till Champions Trophy, Matt Cogar, var inbjuden för att dela med sig av sin erfarenhet.

– Att få träna under ledning av Matt Cogar var oerhört inspirerande och en del tips hoppas jag kunna få nytta av redan under VM, säger Ferry Svan, i ett pressmeddelande.

Vansbrosonen känner sig stark och bra förberedd.

– Alla bitar börjar falla på plats. Min målsättning är att komma bland de fem bästa. Om jag inte gör några misstag kan det bli ännu bättre, men då måste jag öka på hastigheten och frekvensen utan att bli stressad. Oavsett resultat ska det bli riktigt roligt att få representera Sverige i Hamburg, säger Ferry Svan.

Svenska lagkaptenen Hans-Ove Hansson finns med i Hamburg för att coacha den regerande nordiske juniormästaren när han för första gången tävlar i Rookie-VM. Han säger så här om Ferry Svans chanser:

– Ferry är onekligen en av Timbersports mest lovande talanger och han är även utrustad med en riktig vinnarskalle. Men vi måste också komma ihåg att Ferry är två, tre år yngre än de flesta han möter under VM. Oavsett blir det här ett fantastiskt tillfälle att möta de bästa och samla erfarenhet, säger Hans-Ove Hansson i pressmeddelandet.

Jason Wynyard från Nya Zeeland, åttafaldig världsmästare i timbersports, hör till förhandsfavoriterna i Champions Trophy.

Rookie-VM avgörs fredagen den 19 maj. Dagen efter är världens åtta bäst rankade seniorer inbjuda att göra upp om Champions Trophy 2017.

Förutom nämnda amerikanen Matt Cogar är flerfaldige och regerande världsmästaren Jason Wynyard mest tippad som segrare. Hemmapubliken sätter dock sitt hopp till den regerande tyska mästaren, färgstarke Dirk Braun.

Båda tävlingarna kommer att livesändas från kl 20 via www.stihl.se.

Fakta om timbersports:

STIHL Timbersports är en internationell tävlingsserie inom atletisk trädfällning som kräver styrka, teknik och mod. Sporten har sitt ursprung i Kanada, USA och Nya Zeeland.

I dag har sporten utvecklats till professionella tävlingar på hög idrottslig nivå inför en entusiastisk publik.

I Norden är sporten på frammarsch. NM avgörs den 24–26 augusti i Göteborg 2017.

Tävlingarna har sex discipliner: tre med yxa; Springboard, Standing Block Chop och Underhand Chop, och tre med såg och motorsåg; Stock Saw, Single Buck och Hot Saw.

Läs mer på www.stihl.se.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons