Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre platser på äldreboende ska ge klirr i kommunal kassa

På tisdagen tog kommunstyrelsen första steget mot att reducera antalet platser inom äldreomsorgen i Vansbro kommun. Det handlar om totalt elva platser som försvinner. Ytterligare 14 platser ska omvandlas till demensplatser och korttidsplatser. Sammantaget ska detta ge 3,1 miljoner kronor i den kommunala kassan.

Annons

Enligt höstens sparplan ska vård och omsorg spara drygt nio miljoner kronor på sin verksamhet och ett av förslagen för att uppnå den besparingen är att ta bort platser inom äldreomsorgen.

Som ett av flera skäl som lyfts fram är att platserna inom äldreomsorgen har varit dåligt belagda, snittet under de första nio månaderna av 2011 är 113 belagda platser och väntetiden för att få en plats har varit maximerat till en månad.

Tanken är att antalet minskade platser till del ska kompenseras med utökad hemtjänst med möjlighet för flera att kunna bo kvar i sina hem.

I dag har kommunen 121 platser inom särskilt boende i Vansbro. Tanken är att minska de vanliga platserna med 25. I stället ska tio nya platser för demensboende inrättas och enligt förslaget är det också där som det finns störst behov och väntetid.

Ytterligare fyra platser ska skapas som korttidsboende och det är främst för dem som behöver mycket hjälp under en kortare tid, exempelvis efter en sjukhusvistelse innan de kan återvända till sitt vanliga boende.

Det som ligger i den andra vågskålen är att det finns en risk för att väntetiderna för en plats kommer att öka och blir det för lång väntan kan kommunen åläggas vite av Förvaltningsrätten.

Det finns även en risk för att kostnaderna för hemtjänst kommer att öka om fler av de gamla behöver hjälp i hemmet.

Slutgiltigt kommer frågan att avgöras i kommunfullmäktige, men i kommunstyrelsen var det bara kommunpartiet som hade en avvikande inställning.

– Vi vill inte vara med på den här försämringen för de äldre i Vansbro kommun, säger Wahan Harutun, kommunpartiet.

Mer läsning

Annons