Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Får energi av allt stöd"

/
  • Delar ur Äppelbo värdshus personal som i kväll firar ettårsdagen med tacobuffé och trubadurafton: Gülli Saritas, Meral Yüksel, Marika Bereta, Iwona Bereta, Nejdet Wahed och Borith Sundh.
  • Jörgen Berg, Rolf Bäck och Anders Halvarsson lunchar vid värdshuset.
  • Christina Johansson handlar med sin mor Gunborg hos Ronnie Eriksson på Tempo i Äppelbo.
  • Servicecentrumet i Äppelbo erbjuder en helhetslösning för kunderna. Förutom att tanka bilen och handla på Tempo kan man även äta en bit mat på värdshuset.
  • Ronnie Eriksson och Emil Persson kan i mars summera det första året för den nya Tempobutiken.

De öppnade värdshus för utmaningen och chansen att starta eget.
Ett år senare har Nejdet Wahed och Iwona Bereta hittat hem i Äppelbo.
- Vi har blivit som en familj med våra stamgäster, säger Iwona om Äppelbo värdshus första år.

Annons

För drygt ett år sedan slog det nya servicecentrumet vid Rågsveden i Äppelbo upp portarna.

I de nya lokalerna startade först Äppelbo värdshus sin verksamhet. Efter några veckor anslöt grannverksamheten när Ronnie Eriksson flyttade sin Icabutik från Opsaheden och öppnade Tempo.

För Nejdet Wahed och Iwona Bereta som tidigare varit anställda på värdshuset Flottaren i Vansbro har satsningen på att starta eget både varit en spännande utmaning och en arbetsam strävan; att hela tiden slita för vad profiten kräver och det orken tillåter.

- Det är för- och nackdelar med att ha ett eget ställe, precis som med allt annat. Ansvaret och riskerna är större, och vi har i princip jobbat varje dag för att nå vårt mål på en omsättning runt tre miljoner kronor. Samtidigt har vi stora friheter och kan göra som vi vill, säger Nejdet Wahed.

Sälenturismen har en stor del i värdshuset framgångar.

Men även uppslutningen från byborna har hjälpt till.

- Många från byn som kommer hit tycker det är det bästa som hänt Äppelbo på länge. Nu finns det en plats att luncha på som inte fanns tidigare, och allt stöd de ger oss gör det också lättare att jobba. Man får energi av det, säger Iwona Bereta.

I Tempobutiken bredvid värdshuset har Ronnie Eriksson ökat sin omsättning jämfört med den Icabutik han drev på Opsaheden.

Men samtidigt har omkostnaderna i den nya lokalen drygats ut, och när han i mars summerar sitt första år pekar det mot ett nollresultat.

- Men det får man räkna med de första året. Det finns utvecklingsmöjligheter här och lokalerna har gett oss en bättre arbetsmiljö, säger Ronnie Eriksson.

- Sen hoppas vi förstås att ortsbefolkningen fortsätter att handla i bygden, och helst i ännu större utsträckning framöver. Vi måste bli bättre på att locka till oss fler kunder och min förhoppning är att folk ska tala om för oss vad vi kan göra för att bli en mer attraktiv butik.

Anläggningens ägare, Per-Erik Andersson, ser stor potential i helhetslösning med drivmedelspump, restaurang och butik på samma ställe. Men Äppelbopumpens första år slutade med en knapp förlust.

- Vi omsatte 8 450 000 kronor, så jag förlorade 50 000 kronor. Men vi har sålt de volymer vi kalkylerat med, runt 750-800 kubik, så att behovet finns är helt klart. Det är trist att det inte bär sig själv, men vi har haft en del problem med pumparna som ställt till det. Det har varit mer jobb med det här än jag nångång kunnat föreställa mig, men förhoppningsvis är alla barnsjukdomar över nu så att vi kan blicka framåt, säger Per-Erik Andersson.

- Både Tempobutiken och värdshuset har gjort ett jättejobb så det går inte att vara annat än nöjd. Det tar något år innan folk vet om att vi finns, men när de gör det ser det positivt ut. Att kunna uträtta alla sina ärenden på en plats är en väldig fördel vi har.

Det finns egentligen bara en sak som stör.

Nedskräpningen.

- Det är hemskt att folk använder en bensinpump som soptipp. Det ligger McDonalds-kartonger, öl- och spritflaskor runt pumparna som man bara tömmer ur bilen. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så.

Mer läsning

Annons