Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyckat projekt – men framtiden är oklar

Av de 1459 Fritidscheckar på 500 kronor som skickades ut till alla barn och unga mellan 0-18 år i Vansbro kommun i höstas har 886 lösts in hos någon förening.
28 föreningar har deltagit i projektet och 21 har fått in och tagit emot Fritidscheckar.

Annons

I stort kan man säga att projektet fått önskat resultat. Allt från idrottsföreningar till kommunens egen simhall och kulturskola har fått ta emot checkar. 350 checkar har lösts in i den kommunala verksamheten−främst i simhallen.

− För oss har Fritidschecken varit en formidabel succé. Vi hoppas definitivt på en fortsättning, säger simhallsföreståndare Per Nilsson.

Projeketet har visat att många  barn och ungdomar har fått möjlighet att prova nya fritidsaktiviteter.

Fritidscheckarna har också skapat helt nya föreningsverksamheter i kommunen. Bland annat har Barnens Dagföreningen börjat med barndansgrupper och tagit emot76 checkar.

− Det är just det här vi är ute efter. Tillsammans med Föreningspotten; de 250 000 kronor som politiken avsatte 2016 för nyskapande föreningsverksamhet, har Föreningschecken drivit fram ny verksamhet och fler engagerade barn, ungdomar och ledare, säger Anneli Hultgren som under projektperioden arbetet som föreningsutvecklare på integrationsenheten, vilka initierade och genomförde projektet.

Fritidschecken var i första hand en punktinsats i projektform som finansierats med statliga integrationsmedel under hösten.

− Jag har träffat många som tycker att fritidschecken är en bra satsning. Det har skapats ny verksamhet och alla barn och ungdomar har fått möjlighet att prova nya fritidsaktiviteter. Jag ser satsningen som en del i folkhälsoarbetet, ett viktigt förebyggande arbete och en tydlig signal från politiken. Att få möjlighet att utveckla sina fritidsintressen är en viktig del i att må bra och bli sedd. Vi behöver hjälpas åt att hitta former så att alla,oavsett bakgrund, hemförhållanden eller funktionsvariationer, erbjuds enmeningsfull fritid, säger kommunalrådet Stina Munters (C).

Hur det kommer att bli i framtiden är ännu inte klart.

– Politiken ska ta ställning till en eventuell fortsättning och ett definitivt beslut kommer att tas i början av det nya året, säger Stina Munters.

Mer läsning

Annons