Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En världsartist på Sälas bystuga

När hon var nio år slog hon igenom med dunder och brak i Sverige med sången "Mitt sommarlov".
Efter genombrottet i Sverige och Norge och inte minst i Tyskland fram till dags datum har Anita Hegerland sålt över sex miljoner album och deltagit på internationella samlingsskivor som sålts i mer än 24 miljoner exemplar.
På torsdagskvällen stod hon på scenen vid Sälas bystuga i Äppelbo.

Annons

Anita Hegerland bjöd på en fartfylld julshow på Sälas bystuga i Äppelbo.

- Jag har fantastiskt trevliga upplevelser med mig härifrån Sverige med folkparkksturnéer på 1970-talet med många kända svenska artister och flera konserter på 1980-talet, säger Anita Hegerland.

Som barnstjärna och även i dag är hon en eftertraktad artist i Tyskland. Nyligen var hon i Tyskland och spelade in ett julprogram som ska sändas i tysk TV på julaftonen.

Efter en rivstart på sin karrär med många framgångsrika år beslutade hon sig i mitten av 1970-talet för att ta en så kallad time out från musiken och ägna sig åt annat. Men bara fem år senare tog karriären fart igen. I samband med det träffade hon rockartisten Mike Oldfield på en konsert i Norge. Strax efteråt blev hon inbjuden till hans studio i England för att spela in en låt han skrivit till henne. Det slutade med att de blev ett par och de fick två barn.

- Oj, under den tiden uppträdde vi tillsammans med Tina Turner, Whitney Houston Rod Steward och många andra stora artister runt om i Europa, säger Anita Hegerland.

Musikerna Jon Ultvedt, Rolf Larsson, Alf Dahlmann och Espen Rogne tillsammans med Anita Hegerland.

I början av 1990-talet gick flyttlasset hem till Norge där hon blandad musikaliska projekt med andra arbetsuppgifter kopplat till musiken. Nu satsar hon för fullt på musiken igen.

När tidningen är på plats i Sälas bystuga innan kvällens julshow berättar hon att hon faktiskt inte hade en aning om Äppelbo när hon och musikerna reste från Norge.

- Jag trodde det var ett litet större samhälle, men det känns lika roligt att uppträda på mindre orter, säger Anita Hegerland.

Det hon visste när hon kom till bystugan var att Björn Skifs kommer från Vansbro.

- Vi gjorde en duett tillsammans 1983 och han är en fantastisk artist.

Anita Hegerland siktar framåt efter en lång och framgångsrik karriär.

Under vintern sätter hon upp en julshow med 23 spelningar på turnén runt om i Norge. Den enda avstickaren var till Äppelbo och Vika utanför Falun dagen efter.

Från början var det meningen att Claes Göran Hederström (Det börjar verka kärlek banne mej) skulle varit med på julshowen i Äppelbo. Men på grund av att han hade fått förhinder hade man bjudit in Raymond Björling som gästartist.

- Det blir mycket 70-talsmusik blandat med julsånger och ett krav på alla ställen jag uppträder är förstås låten "Mitt sommarlov".

Någon publikrusning till bystugan blev det inte. Men de 25 betalande var mer än nöjda över kvällens julshow med Anita Hegerland.

Mer läsning

Annons