Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kringvandrande advetskalender med lucköppning runt om i byarna

En magisk upplevelse i vintermörkret och en annorlunda nedräkning till julen.
Från första december och varje dag fram till julaftonen ska det spridas julstämning med lucköppning runt om i byarna i Äppelbo.

Annons

- Vår grundtanke är att byborna ska komma ut och råkas (träffas) och vi hoppas att det ska bli en rolig grej, säger Erik Gyllenvåg, iniativtagare och ordförande i Äppelbo Hembygdsförening.

Själva grundidéen har han hämtat från bland annat Östanfors i Falun. Redan förra året hade han tankar på att man skulle genomföra den lite annorlunda lucköppningen . Men det var bara ett fåtal som visade intresse. Inför i år har han satt sig ner och ringt runt till bybor och ställt frågan om de varit intresserade av att skapa en lucköppning på sina gårdar eller på andra ställen. Det visade sig att intresset var riktigt stort.

Hembygdsföreningens ordförande Erik Gyllenvåg.

En del kommer till exempel att skapa julstämning vid sina hem och på andra platser. Från dag till dag kommer man bland annat att få möta tomtar, kycklingar, olika sagoväsen, hästar , luciatåg, och modelljärnvägar. Lucköpppningen startar den 1 december vid hembygdsgården där besökarna får ta del av alla julbestyr i storstugan.

Modelljärnvägbyggaren Magnus Eriksson öppnar upp sin verktad. Erik Andersson bjuder in till julstämning vid vid Norskvarna, fotoutställningar och ett besök på bryggeriet i Opsaheden är bara en del av vad som erbjuds uder lucköppningen i Äppelbo.

- Lite extra roligt känns det att man på äldreboendet här i Äppelbo bjuder in till en musikkväll, säger Erik Gyllenvåg.

De flesta av aktiviterna kommer att ske sen eftermiddag eller på kvällstid. Hela den något annorlunda adventskalendern kommer att avslutas i kyrkan på julaftonen.

- Vi hoppas att det ska slå väl ut och att byborna ska komma ut och träffas, säger Erik Gyllenvåg.

Mer läsning

Annons