Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bron till Grönalid ska besiktas

Hängbron över Västerdalälven till Grönalid blir förmodligen stängd tills den blir åtgärdad. Den uppfattningen har i varje fall tekniska chefen Lars Lindgren.
– Den ska besiktas inom kort och då får vi veta om det går att ha den öppen för gångtrafik, men den är genomrutten på vissa ställen, säger Lindgren.

Annons

Det var före jul som bron efter ett snabbt beslut stängdes av för all trafik. Detta efter att det stått klart för kommunen att den hade allvarliga brister redan för fem år sedan vid besiktningen. Varför dessa inte åtgärdats under de år som gått är oklart.

– Jag kan inte svara på det, jag var inte anställd vid Vansbro kommun då, säger Lars Lindgren.

Nu är det dock uppenbart att bron har mycket allvarliga brister och den planerade besiktningen ska bland annat vara underlag för den åtgärdsplan som måste till.

Dels handlar det om att körbanan är i mycket dåligt skick, dels är den bärande stommen genomrutten på flera ställen.

– Vi kommer efter besiktningen att ta ställning till om den ska vara fortsatt stängd, eller öppna för gångtrafik, men min personliga uppfattning är att den av säkerhetsskäl kommer att vara fortsatt avstängd, säger Lindgren.

Sedan är frågan om vad som ska göras, om den ska rivas och det byggs en helt ny bro eller om det går att använda den gamla och det som är skadat går att bytas ut. Klart är dock att det kommer att bli mycket dyrt för kommunen, som står som ägare till bron.

– Vi har dock en förhoppning om att vi ska kunna få hjälp av Trafikverket, eftersom det ligger i deras intresse att det inte blir gångtrafik på den stora bron längre ner efter älven, säger Lars Lindgren.

I dag är det ingen som har någon uppfattning om vad det kan kosta att renovera bron, eller bygga en ny, men klart är att den nu cirka 60 år gamla bron har gjort sitt.

Mer läsning

Annons