Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bro dömdes ut för fem år sedan - kommunen blundade

/
  • Redan för tio år sedan fanns det skador på hängbron av allvarlig karaktär på hängbron till Grönalid.
  • När den besiktades under 2006 var bristerna så omfattande att bron borde åtgärdas omgående om grundkonstruktionen skulle gå att rädda.

Redan 2002 fanns det brister på hängbron till Grönalid som var av allvarlig karaktär och som hade förvärrats till 2006, när ny besiktning genomfördes.
Dåvarande gatuchefen Jan Lundberg konstaterade i sitt brev till kommunstyrelsen 2007 att bron var i så dåligt skick att den borde åtgärdas omgående, så att stommen skulle gå att använda.

Annons

Att hängbron till Grönalid hade allvarliga brister kan genom åren knappast ha varit en nyhet för någon inom Vansbro kommun. Redan 2002 fanns det brister i grundkonstruktionen som var ytterst allvarliga, även efter att vissa förbättringar genomförts.

När sedan bron åter besiktades i november fanns de fyra år gamla bristerna kvar i stommen och skadorna hade förvärrats under de fyra år som gått. Skadorna var så allvarliga att det förbjuds att göra maskinell snöröjning på bron, det enda som fick användas var en liten snöslunga.

I protokollet från 2006 finns det en rad ytterst allvarliga anmärkningar. Det handlar om att fackverken inte fungerar på grund av att de redan när bron byggdes var felkonstruerade.

Det finns röta på flera ställen i konstruktionen, bland annat i de under rambalkarna, och i syllarna vid båda landfästena. Dessutom är överhöjningen i bron inte jämn, den är låg på mitten och hänger.

Det konstateras vidare i rapporten att underhållet har varit bristfälligt eller obefintligt de senaste åren. Till detta ska läggas att de flesta av skruvförbanden och liknande var mycket angripna av rost och skadade.

Besiktningen genomfördes i november 2006 och cirka en månad senare skrev dåvarande gatuchefen Jan Lundberg till kommunstyrelsen och påtalade bristerna. Han konstaterar att görs inget omgående är risken stor att inget av brons konstruktion går att använda, vilket innebär att en ny bro måste byggas.

Mer läsning

Annons