Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Dala-Järna räddat i KF

/

Bibliotekets dagar i Dala-Järna såg ut att vara räknade.
Men sent i måndags kväll gick kommunfullmäktige emot kommunstyrelsens förslag och skickade ärendet på återremiss.
– Det vore smärtsamt att lägga ner ytterligare ett bibliotek, sade Folkpartiets Marja Kilpiö.

Annons

Biblioteket i Dala-Järna har anor från 1843, men på senare tid har dess existens varit hotad.

I ett tjänsteutlåtande konstaterades att verksamheten bara är öppen tio timmar i veckan för allmänheten, men bär kostnader för veckans alla dagar. En stängning av biblioteket skulle innebära en besparing på 550 000 kronor om året för kommunen. Myrbacka skola erbjöds att inom ett halvår från stängningsbeslutets verkställande att ta över delar av inventarier och böcker.

Kommunstyrelsen rekommenderade i förra veckan att avveckla biblioteksfilialen.

Men när bibliotekets öde i går kväll avgjordes i kommunfullmäktige gick man emot kommunstyrelsen rekommendation. Frågan vållade en lång debatt och skar rakt igenom partier och politiska block.

Marja Kilpiö var först ut i talarstolen och yrkade på en återremiss av ärendet, att utreda skolbiblioteket i Myrbackas möjlighet att hysa inventarier och böcker, hur de äldre biblioteksbesökarnas situation ser ut samt att se över hyresavtalet för lokalen.

Frågan är inte tillräckligt utredd för att vi ska kunna fatta ett beslut nu i ett så viktigt ärende som biblioteket i Dala-Järna. Det var smärtsamt att stänga biblioteken i Äppelbo och Nås, låt oss inte göra det mer smärtsamt för oss. Barn och vuxna mår bra av kultur, böcker är kultur, sade Marja Kilpiö.

Centerns Per-Anders Westhed yrkade bifall för kommunstyrelsens förslag för att komma till rätta med kommunens ekonomiska obalans.

När vi bestämde oss för att ta ett krafttag om kommunens ekonomi så visste vi att vi skulle ställas inför grannlaga och tuffa beslut, och det här är ett av de tuffaste. Men jämför man med övriga landet är vår kommun välförsedd med bibliotek, och ska vi nångång lyckas sanera ekonomin måste vi ibland fatta impopulära beslut. Det är vi tvungna till för att kunna gå vidare med utvecklingen av den här kommunen, menade Per-Anders Westhed.

Kommunalrådet fick ett visst gehör hos församlingen – men inte tillräckligt.

Frågan krävde votering, och med röstsiffrorna 17–14 vann Marja Kilpiös förslag om återremiss.

Mer läsning

Annons