Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

170 år gammalt bibliotek försvinner

/
  • För Solveig Granström och Siv Tunberg känns det som det sker en nedmontering av kommunen och de ställer sig frågande till hur det ska locka nya innevånare.
  • 92-årige Yngve Ihlar är en flitig bokläsare och för honom är biblioteket i Dala-Järna en guldgruva för honom, där han kan hämta sina böcker ett par gånger i veckan.
  • Under 170 år har det funnits bibliotek i Dala-Järna.
  • Under de år som Ingela Lindkvist har ansvarat för biblioteksfilialen i Dala-Järna har utlåningen av böcker haft en uppåtgående kurva.

Redan 1843 öppnades det första biblioteket i Dala-Järna och i många år var de ensamma i bygden, innan biblioteket i Vansbro öppnade. Nu vill politikerna stänga det som blivit en samlingspunkt.

Annons

Reaktionerna i Dala-Järna är omfattande och ingen förstår att detta måste drivas igenom.

Att stänga biblioteksfilialen i Dala-Järna är en av många besparingar som nu drar fram genom kommunen. Kostnaden för de tio timmar i veckan som filialen har ligger på 550 000 kronor om året.

Ett problem är att kostnaderna för biblioteket finns där oavsett om det är öppet eller inte. En konsekvens är att på Myrbacka skola måste det nu ordnas ett bibliotek, vilket är ett lagkrav i Sverige.

Namnlistor mot förslaget har cirkulerat i främst Dala-Järna, men det var inget som politikerna i kommunstyrelsen tog något intryck av, med undantag för Wahan Harutun (KP) som röstade emot beslutet vid sammanträdet.

En av bibliotekets flitigaste besökare är Yngve Ihlar som är dit så ofta han har möjlighet. För honom skulle det i det närmaste vara en katastrof om filialen stängs.

– Jag är 92 år och kan inte ta mig hit på egen hand, men det är lättare att få någon som hjälper mig hit än om jag i fortsättningen måste ta mig till Vansbro för att låna böcker, säger Yngve Ihlar.

Solveig Granström och Siv Tunberg har svårt att förstå logiken i det hela.

– Biblioteket fyller en social funktion i samhället, här träffas folk och pratar bort en stund, kanske läser tidningen eller lånar en dator, poängterar Solveig Granström.

Siv Tunberg ställer sig frågande till vad det ska kosta att bygga upp ett skolbibliotek vid skolan, eftersom det måste finnas ett sådant vid varje skola.

– Här finns det ett färdigt bibliotek som det går utmärkt att använda, konstaterar hon.

Både Yngve Ihlar och de två kvinnorna känner att det pågår en nedrustning i Vansbro kommun som skrämmer dem.

– Om allt försvinner från kommunen, vem ska då vilja flytta hit? frågar sig Solveig Granström.

Ingela Lindkvist är ansvarig för biblioteksfilialen i Dala-Järna, även om nedläggningen inte kommer att påverka hennes jobb, så tycker hon det känns tråkigt.

– Under de år jag varit här har utlåningen ökat allt mer här i Dala-Järna och vad jag förstår så sker cirka 25 procent av alla boklån i Vansbro kommun, just i Dala-Järna.

På måndag ska kommunfullmäktige ta ställning till om filialen ska vara kvar, då visar det sig om fler politiska partier ändrat uppfattning och Wahan Harutun får stöd.

Mer läsning

Annons