Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansbro Utbildningscenter blir allt bättre

På ledarsidan den 1 november skriver Jens Runnberg att kommunala skolor har visat sig må bra av friskolor. Konkurrensen höjer kommunskolornas kvalitet. Vansbro beskrivs som glesbygdsskola med allvarliga problem: "I Vansbro hoppar nästan var tredje elev av gymnasiet; det är sämst utfall i Dalarna."

Det är riktigt att vi 2011 hade nästan en tredjedel av en årskull som hoppade av. Statistiken avser dock alla ungdomar folkbokförda i kommunen, det vill säga även dem som går i gymnasiet hos olika huvudmän och på olika platser. Statistiken avser inte enbart Vansbro Utbildningscenter. Eftersom vi har cirka hälften i varje åldersgrupp som läser hos andra huvudmän, försvårar det förståelsen av siffrorna för Vansbro kommun och dess gymnasieskola.

Allmänt visar studieresultaten på Vansbro Utbildningscenter en tydligt ökande positiv trend. I juni 2012 gick till exempel 65 procent av avgångseleverna ut med fullständigt slutbetyg, året innan var siffran 55 procent.

De senaste åren har vi systematiskt arbetat för att höja kvalitén, med förebyggande insatser från elevhälsan och med snabba insatser från lärare och elevhälsoteam när elever riskerar att inte nå målen. Tryggheten i studiesituationen är något som eleverna flera år i rad påtalat i enkätsvar.

Martin Olsson

är rektor vid Vansbro Utbildningscenter