Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro-klassiker visas på ny filmfestival - se nostalgitrippen här

Gunde Svan som anden i flaskan, gästspel av John Pohlman och över en miljon tittare.
Det är en del av vad Svenne Rubins filmer gav på 90-talet. Nu visas de igen på bandets egna filmfestival i helgen.

SE ÄVEN: Svenne Rubins intervjuas och tolkar "Moonlight shadow" i Hitstafetten

Annons

1992 slog Svenne Rubins igenom stort med låtar som "Långa bollar på Bengt". Framgången gav dem även möjlighet att några år senare göra film och TV-serie för SVT. Resultatet blev filmen "En handelsresandes nöd", med bland andra Claes Månsson och Björn Skifs, samt serien "Förmannen som försvann" där man bland annat får se Gunde Svan i rollen som anden i flaskan.

Båda lockade över en miljon tittare när de sändes.

– Det är ju fantastiska siffror i dag, konstaterar frontfiguren Sven Rubin.

Enligt honom var produktionerna "väldigt experimentella". De fick en liten budget och total konstnärlig frihet.

– Det var lite udda produktioner kan man väl säga. Vi följde inga normer, vi körde bara.

Vad fick ni för respons?

– Det var alltifrån rejäla upphöjningar till ordentliga sågningar. Vi har alltid strävat efter att antingen få en femma eller en etta i betyg, och med filmerna lyckades vi verkligen, säger Rubin och fortsätter:

– Jag tycker om att de är gjorda lite grann i en Monty Python-skola, men sen kan jag ju se att man hade kunnat göra det lite bättre och tydligare med bättre resurser, för det blev lite otydligt, folk fattade väl ingenting. Men jag tror att vi var före vår tid, tiden kommer göra dem rättvisa. Det kan hända att vi var efter vår tid också, men jag tror mer på före.

I helgen arrangerar Svenne Rubins en egen filmfestival på Vansbro teater, bland annat för att fira att "Förmannen som försvann" fyller 20 år. Då kommer båda filmerna att visas, samt en upptagning från showen "Knäpp ihop igen" som bandet gjorde på 80-talet, och en timmes dokumentärt material från genombrottsåret 1992.

Totalt blir det en åtta timmar lång filmfestival.

– Det är ju inklusive paus, men visst, det gäller att ta med sig termos om man ska sitta där och se alla filmer. Vi har både sålt fetivalpass som inkluderar alla filmer, men man kan även komma och se enstaka filmer.

Filmfestivalen avslutas på kvällen med att Svenne Rubins spelar på Flottaren i Vansbro.