Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansbro internationella vårdcentral

Läkarbrist och stafettläkare, det har blivit begrepp inom vården, men inte i Vansbro. Där jobbar fyra läkare med utländsk härkomst sedan flera år och skapar både trygghet och kontinuitet på vårdcentralen.

Annons

Två av dem är Abbas Abbai och Jelle Abdirahman, båda med rötterna i Somalia, men nu sanna vansbrobor sedan många år.

– Det betyder mycket för oss att vi kan bemanna vårdcentralen med skickliga läkare. Att vi har den bemanning som krävs här ska vi tacka våra utländska läkare som valt att flytta hit, säger Annika Braman, kollega och chef för vårdcentralen i Vansbro.

Det är en vårdcentral där det bryts på många olika språk och dialekter.

– Språket går bra, men ibland är det lite svårt att förstå vad en del äldre som talar utpräglad dialekt menar, sägare Abbas med ett skratt.

Abbas kom till Stockholm i december 2007 och tre månader senare till Vansbro, där han blivit kvar tillsammans med sin familj, där även hustrun jobbar som sjuksköterska på vårdcentralen.

– Jag utbildade mig i Ryssland och flyttade sedan till Frankrike, men sedan krävdes det att jag kompletterade min utbildning i Italien för att få den legitimation som krävs för EU, berättar Abbas.

Hans kollega Jelle hade jobbat som läkare i Somalia och träffade Abbas när han läste i Italien.

– Just att vi har utbildningen godkänd i Italien gör att det är ganska lätt att få jobb i Sverige. Det som krävs är språk och några månader på SFI, Svenska för invandrare, samt lite mer fackinriktad som vi fått hjälp med av landstinget, berättar Jelle.

– För att få jobb som vände de sig till arbetsförmedlingen som snabbt insåg att det verkligen var läkare med legitimation och papper i ordning som sökte jobb.

– Det tog 20 minuter så hade vi fått kontakt med Anitha Sjöstrand Benktson på landstinget och sedan hamnade jag här i Vansbro, berättar Abbas.

Jelle hamnade först i Malung i fem år, men fick sedan även han tjänst i Vansbro.

Hur togs ni emot av vansbroborna?

– I början var de lite frågande, men efter det första besöket så bad de att få komma tillbaka till samma doktor, säger Abbas.

– Svenska är väldigt välkomnande och vi känner oss som vansbrobor och trivs här, säger de båda.

Skillnaden att jobba som ST läkare i Sverige mot att jobba i ett krigshärjat Somalia är stor.

– Där är vården bara för de med pengar och jag var tvungen att vara beväpnad även i jobbet, berättar Jelle.

– Vi har valt att leva i Vansbro, men vi försöker också föra över svensk kunskap till Somalia, berättar Abbas, just åter efter ett besök i hemlandet.

I dag finns de två somalierna i Vansbro som distriktsläkare tillsammans med ytterligare två läkare av utländsk härkomst.

– Vår vårdcentral är Vansbro International, skrattar Abbas och Jelle.

Men den stora vinsten är att det i Vansbro finns en fungerande vårdcentral med kunniga läkare som kan följa sina patienter genom livet. Det istället för stafettläkare som löser av varandra till höga kostnader.