Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansbro en cykelkommun?

En enkät som SIFO gjort visar att allt fler cyklar till jobbet. Men det tror inte cykelhandlaren Kurt Norell gäller Vansbro.

Annons

– Det finns inte de förutsättningarna i Vansbro kommun och inte heller de problem som många storstäder dras med, säger Kurt Norell.

Enligt den undersökning som SIFO gjort ska var femte svensk cykelpendla till jobbet. Skulle det vara så, så borde det märkas på cykelförsäljningen enligt Kurt Norell.

– Men det är annorlunda i en glesbygdskommun som Vansbro, det finns inte alls de förutsättningar som det är i större städer, säger Kurt Norell.

Dels handlar det om att nätet med cykelvägar är mycket väl utbyggt i de flesta städer, dels finns inte de svårigheter och kostnader för att parkera en bil.

– Ska man leta efter en parkering i flera minuter och sedan kanske betala en massa pengar och som avslut kanske gå en lång sträcka innan man är på jobbet, då kan cykeln vara ett bra och smidigt alternativ, funderar Kurt Norell.

– Men i Vansbro finns det knappt några cykelvägar och pendla på cykel från Äppelbo och Dala-Järna innebär att cyklisterna ska konkurrera med all annan trafik, fortsätter Norell.

Däremot märker han ett allt större intresse för cyklar som är mer inriktade mot motion och då speciellt de nya MTB-cyklarna med 29 tumshjul. Ett mellanting mellan de tidigare mountainbike och mer landsvägsbetonade cyklar.

– De här har kommit i spåren av bland annat Cykelvasan, där de cyklar på ganska bra vägar och inte så mycket i terrängen, klargör Kurt Norell.

Dessutom får han massor med frågor från kunder som vill ha en gammal damcykel, den modell med dubbla ramrör.

– Det som lite vanvördigt kallas kärringhonda, det får jag massor med frågor på och det ska vara en gammal cykel, men som tröst får jag sälja lite tillbehör i varje fall om någon kommer över en.