Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vännerna har startat en podcast om cancer: "Det blir väldigt känslosamt"

Borlängetjejen Emma Skoglund och kompisen Lotta Rydberg har startat podcasten Cancersnack.
I podden berättar Emma om sin obotliga cancer och Lotta berättar om hur det är att vara närstående till någon med cancer.
– Det finns en stor okunskap kring cancer. Där finns det mycket som vi som lever med cancer kan bidra med, säger Emma Skoglund.

Annons

Emma Skoglund är uppvuxen i Borlänge, men flyttade till Västerås i december.

– Jag bodde tidigare i Västerås, när jag pluggade. Sedan flyttade jag hem till Borlänge och nu har jag återvänt till Västerås, förklarar hon.

I Västerås har hon lärt känna Lotta Rydberg. De båda träffades genom sitt engagemang i föreningen Ung Cancer i Västerås. Lotta var engagerad i egenskap av närstående, hennes man Elias gick nyligen bort i cancer.

– Jag kan se cancer från båda hållen eftersom jag själv har cancer och även är närstående då min syster har cancer. Så nu förstår jag Lotta på ett helt annat sätt, hur det är för henne, säger Emma Skoglund.

De båda kompisarna har tillsammans startat podcasten Cancersnack. Det första avsnittet av podcasten publicerades den 16 februari. En podcast kan enklast beskrivas som ett radioprogram som man kan lyssna på via Internet, exempelvis via sin dator eller mobiltelefon.

– I vår podcast vill vi lyfta både de som är drabbade och de som är närstående, som lever nära någon med cancer. Det är så lätt att det bara blir fokus på den drabbade och inte de som står bredvid, säger Emma Skoglund.

Läs även: Emma, 26, lever med obotlig cancer

Emma anser att det visserligen pratas mycket om cancer i dag, men att ämnet oftast får folk att tycka synd om de som är drabbade.

– Det blir lätt att människor tycker synd om cancerdrabbade. Med vår podcast vill jag och Lotta skapa en förändring kring detta, att man i stället för att tycka synd om kan heja på. Vi vill prata om cancer på ett öppet och ärligt sätt, hur det är att leva med eller nära cancer, säger Emma Skoglund.

Upplever du att folk har svårt att prata om cancer?

– Ja, absolut. Det har både jag och Lotta erfarenhet av. Folk vet inte alls vad de ska säga. Jag upplever att folk som ser mig i affären hellre undviker mig än vågar komma fram och säga hej och prata lite. I stället tar de en annan väg, så att det blir tomt i gången i affären, säger Emma Skoglund och fortsätter:

– Cancer är ett otroligt svårt ämne. Samtidigt måste vi våga prata om cancer. Det är något som berör oss alla, på något sätt. Alla har en relation till cancer. Det är väldigt svårt i början, men det blir lättare ju mer man pratar om det. Då blir det mer hanterbart.

Läs även: Emma lever med cancer – nu reser hon till Sydafrika

Avsnitten i podcasten har olika teman. Dessutom kommer Emma och Lotta att bjuda in gäster till vissa av avsnitten.

– Det första avsnittet är 39 minuter lång. Vi siktar på en sådan längd på alla avsnitten, men det beror lite på vilka ämnen vi tar upp samt på våra gäster. I första avsnittet har vi ingen gäst utan presenterar oss själva, så att lyssnarna får en bild av oss. De får vår story, säger Emma Skoglund.

Är detta ett ämne som det är lite tabu att prata om?

– Det känns som att det finns en stor okunskap kring cancer. Där finns det mycket som vi som lever med cancer kan bidra med. Om rädslan. Det är jobbigt med cancer, för alla berörda.

Läs även: Emma Skoglunds blogg

Podcasten Cancersnack är helt fristående och sänds i samarbete med RadioPlay.

– Det här gör jag och Lotta helt på egen hand. Vi båda har haft många samtal om cancer, men det är en sak att sitta hemma i soffan och prata om det över en fika och en helt annan sak att prata om det i en studio. Vi lyssnar mycket på poddar, men det är väldigt svårt att göra en egen. Speciellt om ett så här känsligt ämne. Det blir väldigt känslosamt, vilket gör det till en utmaning, säger Emma Skoglund.

Läs även: Lotta Rydbergs blogg

Hur har responsen varit på ert första avsnitt?

– Väldigt positiv. Många har hört av sig, både drabbade och närstående som känner igen sig i det vi pratar om. Det är viktigt att de som är närstående kan känna att de också måste få ta plats. Och det här verkar vara något som behövs, att vi fokuserar både på de drabbade och på de anhöriga.

Även om det finns andra poddar om cancer så vill Emma och Lotta berätta om ämnet på sitt sätt.

– Vi vill göra det på ett öppet och ärligt sätt. Det är båda tunga och ljusa ämnen. Och vi vill fokusera på att livet pågår ändå, trots cancern. Att man är samma människa som förut, oavsett om man har cancer eller är närstående. Att man ser människan bakom sjukdomen, säger Emma Skoglund.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här