Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vann mot elbolag - vattenkraft stoppad

Kommunen och Envikens elkraft ekonomisk förening förlorade på nytt i domstol mot Gilbert Karlsson och nu stoppar Mark och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt planerna på ett nytt vattenkraftverk i Yttertänger.

– Jag är nöjd med domen. det betyder att det inte blir något nytt vattenkraftverk i Yttertänger. Men domen i tidigare instans var något bättre för nu tillåts kommunen och Envikens elkraft att bygga en ny tilloppskanal och förbättra dammen, säger Gilbert Karlsson som via sitt bolag Frica har tagit strid om dammen tillsammans med en annan privatperson som motsatt sig kraftverksbygget.

Kommunen och Envikens elkraft tvingas nu stå för deras rättegångskostnader i Svea Hovrätt på 46000 kronor.

Mark och miljööverdomstolen säger i sin dom att ett nytt kraftverk skulle försämra möjligheterna att vidta flödesfrämjande åtgärder på platsen och med miljööverdomstolens godkännande av dammsäkerhetshöjande åtgärder och tilloppskanalen så ökar avbördningsmöjligheterna mellan Pierdammen uppströms och Yttertängerdammen.

Gilbert Karlsson ser nu fram mot nästa rättegång i Mark och miljööverdomstolen

– Nu ser jag fram mot ett avslut, målet om pengarna är utsatt för huvudförhandling 18-21 september.

Envikens elkraft har nämligen också fått prövningstillstånd i Svea hovrätt i 22-miljonerstvisten med Gilbert Karlsson och hans såg Frica.

I augusti 2011 förlorade Envikens elkraft ha förlorat tvisten i mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt, som gick helt på Gilbert Karlsson och Fricasågens linje.

Gilbert Karlssons såg ödelades sommaren 2000 i samband med översvämningarna. Mark- och miljödomstolen kom fram till att Envikens Elkraft var ansvarigt och dömde ut 10,2 miljoner kronor till Gilbert Karlssons bolag. Med alla rättegångskostnader, räntor och skatter så måste Enviken lägga ut runt 22 miljoner kronor om nu inte överdomstolen gör en annan bedömning.