Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann JSM men för ung för JVM

/
  • Ida Jansson flyttade från Eskilstuna till Falun för en elitsatsning Crosscountry.
  • Ida pustar ut med landslagskamraterna under ett träningspass.
  • 18-årige Johan Geschwind, Falu CK, hoppas på sitt första VM i Downhill.

16-åriga Ida Jansson från Eskilstuna är en cykeltalang utöver det vanliga. Hon är bäst i Sverige bland juniorerna, men något JVM blir det inte. Hon är för ung.
I veckan är hon ändå uttagen i ett förberedande VM-läger – i hennes nya hemstad Falun.

Annons

Det är kokande hett i Källviksbacken och det dammar när delar av junior- och U23-landslaget i mountainbike, prydda i den svenska landslagsdräkten kommer dundrande genom skogen.

Det är ett förberedande läger inför VM i norska Hafjell i september. Lägret är dock ingen garanti för att man kommer med i truppen, men det kan vara en bra chans att visa upp sig, och samtidigt ta vara på träningen. En som redan vet att hon inte kommer med är 16-åriga Ida Jansson, som nyligen flyttat till Falun för att satsa på cyklingen. Hon är för ung för JVM.

Ida fick dock dispens till att tävla i årets junior-SM i Crosscountry, trots att hon egentligen inte heller där inte uppnått åldern.

Hur det gick? Hon vann med 13 minuters marginal.

– Hon får ju tyvärr inte åka med den här gången, men vänta bara till nästa år. Håll koll på den här tjejen, säger landslagstränaren Anders Ljungberg.

I stället får hon åka till ungdoms-EM i Österrike där hon lär vara med och slåss i toppen. Och sedan är det dags för nästa säsong.

– Jag håller förutom crosscountry på med cykelcross och landsvägscykling också. Så från och med oktober så är det cykelcross som gäller, berättar Ida.

I början av sommaren valde inte bara Ida, utan även hela hennes familj att flytta till Falun för att kunna få de bästa möjliga träningsmöjligheterna för hennes satsning. Storebror Henrik Jansson bor redan i Falun, och gick i våras ut cykelgymnasiet, där Ida i höst börjar.

– Det blir ett spännande steg att få en ny tränare, hittills har ju min pappa varit min tränare, säger Ida, som kommer från en idrottsfamilj där hennes föräldrar sysslar med både cykling och skidor. Så flytten till Falun, den ångrar inte familjen.

– Vi trivs jättebra här. Det är betydligt bättre träningsmiljöer. Falun är ju lite av både skidåkningen och cyklingens Mecka, säger Ida.

Då Ida Jansson har sysslat med cykling sedan hon var sex år, har hennes landslagskamrat, Falu CK:s 18-årige downhillåkare Johan Geschwind bara tävlat i knappt två säsonger.

– Jag hoppade bara lite på egen hand med BMX innan, men var alltid sugen på Downhill. Det är ganska dyra cyklar, och när jag kom in på cykelgymnasiet i Falun förstod mina att jag gillar det här, så då fick jag en cykel, berättar Johan Geschwind, som nu hoppas på att få göra JVM-debut i Norge. Med en seger och en andraplats i Sverigecupen under säsongen så borde det finnas goda möjligheter till det.

– Ja, jag tror att jag en bra chans att komma med, säger han.