Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandring till Sveden med besök vid Linnés bröllopsstuga

15 personer från PRO Korsnäs-Vika deltog i vandring till Sveden 29 augusti för besök vid Linnés bröllopsstuga. Först besöktes trädgården. Den anlades år 2007 och är återskapad som den kan ha sett ut under 1700- och 1800-talen. Där finns både fruktträd, bärbuskar, blommor och äldre kulturväxter.

Anna-Lena Söderlund guidade och berättade om Svedens bergsmansgård. Gården var under 1600- och 1700-talen en av de största och rikaste i landet. Anna och Daniel Isaksson ägde gården i mitten av 1600-talet. Sedan gick den i arv till släkten Moraeus. 1915 köptes Sveden av disponent Robert Westin. 1958 startade dotterdottern Helena Knutsson och maken Göran Svedens ponnyklubb. Sedan 1980 ägs bröllopsstugan av Falu kommun efter en donation av makarna Knutsson.

Flera kända personer har anknytning till Svedens bergsmansgård. Psalmdiktaren Jesper Svedberg föddes här och hans son Emanuel Swedenborg var en känd vetenskapsman. Carl von Linné gifte sig här med dottern i huset, därav namnet Linnés bröllopsstuga. I stugan finns sju stora väggmålningar. Stugan var tidigare ett gästhus och har även använts som bagarstuga.

Anna-Lena är en kunnig och trevlig guide som förutom rena fakta även kryddade berättelsen med roliga historier.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel