Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vände hem efter 30 år i Italien

Som 16-åring åkte Grängesbergsflickan Susanne Damberg på skolresa till Sicilien. Hon träffade kärleken och blev kvar i 30 år.
Nu har hon flyttat hem till Grängesberg och öppnar ett ställe på Storgatan i Ludvika, som ska dofta av både Italien och Sverige.

Annons

– Mina tre döttrar kommer snart hit och ska vara med på invigningen, säger Susanne, som har det mest rörigt omkring sig när tidningen tittar in och orolig att inte allt ska hinna bli klart till på lördag.

Då öppnar hon det kombinerade matstället och fiket, som stilenligt får både ett svenskt och ett italienskt namn.

Sött och Salt på svenska och Dolce e Salato i den italienska versionen.

Hon öppnar halvt om halvt på lördag.

– Då tänker jag bjuda dom som kommer in på provsmakning, förklarar Susanne.

Det kan tyckas vara ett stort kliv hon tagit, Susanne Damberg, att lämna en etablerad tillvaro i Italien för att utan några egentliga skyddsnät ge sig på att starta eget i en svensk småstad.

– Men rötterna finns här i trakten och här har jag mina föräldrar och syskon så jag har länge velat komma hem igen och när den här chansen uppenbarade sig ville jag prova. Men jag har ingen aning om hur det kan fungera, säger hon med ett stort leende.

– Det kanske är över om en månad eller två år, vad vet man om livet?

På Sicilien har hon och hennes italienske man drivit en stor livsmedelsaffär med catering en bit från storstaden Palermo.

I lokalerna på Storgatan 18 har det tidigare varit ett kafé och av en tillfällighet tittade Susanne in där när hon besökte Ludvika för ett tag sedan.

Men att det snart därefter skulle komma ut till försäljning på internet hade Susanne ingen aning om då.

– När jag kom hem till Sicilien igen och satt och surfade fick jag plötsligt se att det låg med på Blocket.

Ett tillfälle hon hade väntat på eftersom hon ville vända tillbaka till hembygden. Kontakt etablerades och lite senare var hon i besittning av lokalerna.

Nu har hon sett till att få ombyggt och köket har blivit godkänt för mathantering.

Lasagne i olika varianter är en av de rätter hon tänker satsa på.

– Och den ska jag göra efter mitt eget recept. Hittills har jag inte ätit lasagne som den ska smaka en enda gång när jag varit i Sverige.

Pizza focaccia, italienska desserter och kaffe i olika varianter är en del annat Susanne ska erbjuda.

Olivolja, havsalt och oregano från Sicilien är lite av vad hon tagit med sig till Ludvika.

– Jag kommer att jobba hårt när jag är här och åka hem till Sicilien ibland.

Hennes yngsta dotter, Lucia, har lovat att hjälpa mamma med sina nystartade rörelse.

Men det svenska då?

– Det kommer att bli lite av varje som äggmackor, semlor och Princessbakelser, svarar Susanne.

Något tillstånd att servera alkohol har hon inte än men är inställd på att söka det framöver.

– Det kostar ganska mycket så jag väntar ett tag. Det är nog med utgifter ändå.