Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välsmord cykelakut häcklar landstingspolitiken

Det är elfte året som Pigge Hesselman sätter upp farsen Cykelakuten i Falun. Det märks. Det är ett välfungerande koncept där ramarna är givna och karaktärerna sitter - även hos stora delar av publiken.

Pigges karaktär Nisse behöver bara kliva ut genom svängdörrarna för att stora delar av de 270 i publiken ska skratta högt. Och skratten fortsätter att rulla i Regementsparken det nära två timmar som föreställningen fortsätter.

Vanligtvis utspelar sig Cykelakuten på en cykelverkstad. Där Nisse bossar, mest över Elmer, för alla vet att det egentligen är hustrun Lisa som styr. Men i årets upplaga har Nisse fått diffusa krämpor i kroppen, han känner att "livet är på väg att rinna ur honom". Trion uppsöker Falu lasarett där Nisse tyvärr hamnar i Berits oömma händer. Ja, det är samma Berit som på vintrarna gör livet jobbigt för karaktärerna i Ruggugglan. Nu har hon fått sommarjobb på akuten till Nisses sorg och publikens stora glädje. Landstingspolitiken och det nyligen lagda sparpaketet används vaket som stoff för många skämt, Berit har målet satt att få jobb på den nyinköpta helikoptern där hon ska servera kaffe. Ett av de mest uppskattade numren i föreställningen står också Martin Källbergs Berit för med en egen tolkning av Orups låt "Där står pojkarna på rad", när hon i märklig sköterskeuniform (gåva av vaktmästeriet i besparingstider) berömmer både sin kropp och karaktär.

Motorn i föreställningen är ändå Pigge Hesselman. Han är trygg i sin roll som Nisse och driver föreställningen framåt med lyhördhet för publikens reaktioner, han kan stanna upp och väntar in och ibland skrattar han med åt skämten, vilket tillför mer än det stör.