Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallfart till Kråkbergs medeltida Olovskälla

För femte året i rad genomfördes en pilgrimsvandring från Andreasgården i Mora till Olovskällan.

Mora kyrka är en Sankt Olov-helgedom med trästaty av det nordiska helgonet. 

Under medeltiden var också pilgrimsvandringarna till Olov den heliges grav i Nidarosdomen i Trondheim, bland annat genom Dalarna, det tredje  största vallfartsmålet för Europas kristna. 

För femte året i rad genomfördes därför en pilgrimsvandring från Andreasgården till den Olovskällan i Kråkberg på Olov-dagen, Olsmäss, den 29 juli, datumet för helgonets och norske kungen Olavs/Olovs dödsdag i Stiklastad år 1030.

Pilgrimsvandring inleddes med andakt, medeltida psalmsång och sändningsord i Andreasgårdens kapell. Prästen Roland Söderberg påminde om att, likt Olov den helige, som person och samhällsgemenskap våga välja en ny inriktning och andlig väg i livet.

Med Timo Melakari i täten bars Svenska kyrkans gulröda korsflagga med kungakrona.

Väl framme vid den medeltida Olovskällan i Kråkberg, byn med Mora sockens äldsta kristna gravar, mötte ytterligare deltagare upp. 

Vatten från den friska källan dracks och resterande verser sjöngs i svensk psalm 376 ”Jesus Kristus är vår hälsa” som avslutning på vallfarten.