Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomstceremoni på fabriksgolv

IF metall på Monark Exercise bjöd in flyktingbarn på en minnesvärd dag.
Och barnen gick inte hem tomhänta.

De 18 ungdomarna kommer från Afghanistan och Eritrea. De har flytt till Sverige utan föräldrar för några månader sedan. Nu bor de tillsammans i ett hus i Dala-Järna samtidigt som de försöker lära sig svenska. Än så länge har de inte lärt känna så många jämnåriga från trakten.

– Jag skulle vilja känna fler svenskar. Det är ett bra land. Här kan man studera och bli någonting, säger 15-åriga Rami Nazari. Han och de andra ungdomarna har samlats i Monark exercises lokaler. I dag ska de få en rundvisning på verkstadsgolvet. Det har Johnny Gunnarsson och Stefan Brûckner sett till.

– Det pratas en del om flyktingarna och deras boende, men få tar kontakt. I stället möts ungdomarna av stängda dörrar. Jag tror inte att så många kan sätta sig in i hur det måste vara att ensam fly till ett nytt land i tonåren. Det kan inte jag föreställa mig iallafall. Och därför ville vi sträcka ut en hand och visa det finns schyssta människor som bryr sig här, säger Stefan Brûckner.

– Vi agerar efter de värden som klubben har- trygghet, jämlikhet, solidaritet och anti-rasism. Som tur är har vi en bra chef som varit positiv till idén från början till slut, säger Johnny Gunnarsson.

Så börjar den guidade rundvisningen. Med hjälp av tolkar berättar personalen om företaget och tillverkningen för de till en början blyga barnen och ungdomarna. Allt eftersom släpper blygheten och nyfikenheten tar över. När de tillslut tagit sig runt till verkstadens olika avdelningar är det mycket skoj och skratt.

Då passar VD Andreas Hedbom på att välkomna gästerna till Sverige och till företaget.

– Här är cykel och säkerhet viktigt. Därför får ni varsin hjälm. Använd dem när ni cyklar på era två nya cyklar som är en gåva från oss, säger han och nickar mot två sprillans nya monarkcyklar.

Sayna Mostofizadeh 023-936 00 sayna.mostofizadeh@dt.se