Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommet besked från Etiopien

Beskedet om att de i Etiopien fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson benådats togs av naturliga skäl emot med glädje på många håll. Men de närmaste anhöriga vågar inte ta ut någon seger i förskott. De avvaktar med sina glädjeyttringar till att det finns påtagliga bevis för informationen från Etiopien. Inte förrän svenskarna är hemma vågar de tro på att mardrömmen är över.

När Schibbye och Persson väl är hemma kan vi räkna med en kapplöpningsorgie från olika parter som vill ta åt sig äran för att svenskarna slapp undan med 14 månader i etiopiskt fängelse. Besinna då att landets utrikesminister Carl Bildt (M) med alla sina fel och brister torde ha spelat en helt avgörande roll för det positiva beskedet i går.

Många olika aktörer vill av olika skäl hävda att de har spelat en roll för svenskarnas frigivande, men ytterst är det ländernas officiella aktörer som ska belönas för det lyckliga slutet. I sammanhanget är det oerhört viktigt hur en svensk utrikesminister lägger orden och agerar i en så känslig fråga som den som nu förefaller har lett till ett positivt avslut i Etiopien.

Bra jobbat Carl Bildt!