Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen ombyggnad av ridanläggningen

– Det kommer att bli ett lyft för klubben och verksamheten.
Det säger Ludvika ridklubbs ordförande Sara Hellsten med anledning av anläggningen i Räfsnäs nästa år ska genomgå en stor ombyggnation.

Annons

Det är Ludvika kommun som äger ridanläggningen i Räfsnäs och Ludvika ridklubb som bedriver verksamheten där. Lokalerna är rejält slitna och i många fall långt ifrån ändamålsenliga.

– Det är viktigt att alla trivs och mår bra vid anläggningen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Sten G Johansson (V).

Och det hoppas Johansson att alla ska göra när arbetet med att bygga om anläggningen är slutfört. För som det är i dag är det mycket som är eftersatt.

Rummet där blöta hästtäcken hängs upp för att torka saknar ventilation. I det allt för trånga tvättrummet är lukten hemsk och där står en tvättmaskin som borde ha tjänat ut för många år sedan.

Samlingsrummet är på tok för litet och det är definitivt inte lämpat för att ha de återkommande teorilektionerna och andra samlingar. Köket är allt annat än modernt och för litet för att alla ska kunna samsas där.

Kontoret är inte anpassat för de fyra anställda och omklädningsrummen är trånga och slitna. Vidare saknas förvaringsutrymmen och det behöver göras något åt hanteringen av hö och foder.

– För fyra–fem år sedan var högsta prioritet ett nytt ridhus. Nu är läget ett annat och det absolut viktigaste är att bygga om anläggningen, säger Sara Hellsten, som varit ordförande i klubben sedan 2014 men medlem betydligt längre.

Ludvika ridklubb har i dag 220 aktiva medlemmar och 15 hästar i sin verksamhet. I stallen finns några boxar men i övrigt står hästarna i spiltor och dessa kommer att försvinna.

– Om man bygger om så får man inte ha kvar spiltor utan då måste hästarna få boxar att stå i, upplyser Hellsten.

Efter ett tidigare beslut ska 11,5 miljoner kronor avsättas i nästa års budget för att bygga om ridanläggningen.

Planeringsarbetet och projekteringen har kommit i gång och Sara Hellsten betonar hur viktigt det är att planeringen är noggrann med tanke på hästarna och verksamheten.

– Ombyggnaden måste göras när hästarna kan vara ute och så att det påverkar verksamheten så lite som möjligt.

Något som Sten G Johansson håller med om och han säger också att förutom nya boxar och de utrymmen som ska byggas om så kan det bli aktuellt med en ny foderlada.

Ridklubben har under en tid haft jobbigt med att få ekonomin att gå ihop, men i takt med ett ökat antal medlemmar och andra åtgärder så hoppas Sara Hellsten att dessa tider är förbi.

– Vi jobbar mer med att få in sponsorer och det har gått bra, vi har bättre koll på utgifterna och har hittat billigare lösningar i verksamheten, så jag tror att vi kommer att klara det.

När anläggningen har byggts om så finns det enligt Hellsten möjligheter att utveckla verksamheten ytterligare.

– Ja, jag tror det. Men det gäller att hitta balans mellan antal hästar och antal aktiva medlemmar.