Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet värt en vaka

In i det sista pågick kampen om presidentposten i USA. Solen sken när Mitt Romney landade i Ohio för ett sista tal på själva valdagen.
Samtidigt i Falun är det mörkt. På Montessoriskolan pumpar niondeklassarna upp sina madrasser. De tycker att valet är värt en vaka.

– Det är tradition här på skolan att sova över när det är presidentval. Syrrans klass gjorde det och vi tyckte det lät kul, säger Anton Lundberg som har med sig värsta lyxmadrassen, stor och bred och självuppfyllande. Han kan luta sig tillbaka mot mjuka kuddar medan klasskompisarna sliter med kärvande handpumpar.

När tidningen hälsar på vid 20-tiden på tisdagskvällen så var läget på nyhetsfronten fortfarande lugnt. På den vita filmduken webb-vinkar Mitt Romney från ett soligt Ohio, SVT rapporterar minut för minut medan eleverna bullar upp med madrasser och annan packning för att vaka in den historiska händelsen.

Läraren Niclas Cedergren avvisar propåer om att kika på någon Zlatan-match. I stället peppar han klassen med ett rap battle från Youtube, där Romney- och Obama-lika sångare smädar varandra, med bland annat anklagelser om månggifte och kommunism.

På programmet står mys fram till 22.30 då det är en första val-sändning. Sedan följer en lång natt med nyheter från SVT, TV4 och CNN.

– Det ska bli roligt och intressant, säger Matilda Lennerthson.