Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valencia lekte med Elfsborg

Annons

Drömmen om svenskt deltagande i Champions league är död.

Läget inför returen efter Elfsborgs 0_3-förlust mot Valencia är lika svart som den spanska sommarnatten.

Det pratades mycket om Elfsborgs starka försvarsspel inför matchen mot Valencia. Men Valencia visade sig ha nycklarna som svenskarnas tidigare kvalmotståndare Linfield och Debrecen saknade för att dyrka upp det svenska försvaret. Efter 360 minuters kvalspel utan ett enda insläppt mål tog det sex minuter och femtio sekunder innan Elfsborgs kvalnolla spräcktes. David Villa sköt, Johan Wiland lämnade retur _ och Vicente petade in 1_0.

Boråsarna var inte i närheten av att skapa några målchanser utan fick jaga boll i den nära 30-gradiga värmen. Valencia skapade chans efter chans. Typiskt för första halvlek var att Elfsborgs bästa period inföll i samband med att domaren avbröt spelet när en vattenläcka uppstod bakom Wilands mål. Och att Valenciamålvakten Santiago Canizares tog ner Elfsborgs enda skott på mål _ ett lobbförsök från 40 meter _ på bröstet.

Det hjälpte föga att Valencias hemmaarena Mestalla ligger på Avenida de Suecia, Elfsborg kände sig inte mer hemma för det. Elfsborgarna var bortspelade, bortdribblade, bortgjorda.

Inför andra halvlek levde hoppet då Valencia trots alla chanser bara gjorde ett mål. Det hoppet dog i 13:e minuten när 171 cm korte David Silva nickade in 2_0.

Och den spanska dominansen fortsatte. Elfsborg, vant att föra spelet i allsvenskan, bjöds på flera omställningar jämfört med spel mot svenska lag: Motståndare som spelar med ett tillslag och teknisk briljans i alla moment _ och som i alla lägen har flera alternativ att välja mellan.

Elfsborgs anfallsspel var så gott som obefintligt då spelfördelare Svensson aldrig fick några bollar att fördela och all energi gick åt till att försvara sig.

I 71:a minuten gjorde nyinbytte anfallsveteranen Fernando Morientes 3_0, vilket innebär att Champions league för Valencia i praktiken är en realitet.

Elfsborg får fortsätta att drömma om de sportsliga utmaningarna _ och de ännu större pengarna.

TT

Mer läsning

Annons